NAJPOPULARNIJE ŠKOLE NA LISTAMA ŽELJA MALIH MATURANATA

 

 

Najveća gužva za upis i ove godine očekuje se u medicinskim školama. Prošlogodišnje iskustvo pokazuje da se u pojedinim gradovima za jedno mesto na smeru za medicinskog tehničara borilo i po 12 učenika. Među prošlogodišnjim malim maturantima, od 16 najtraženijih profila za upis u srednje škole, čak osam bilo je medicinskih.

NAJPOPULARNIJE ŠKOLE NA LISTAMA ŽELJA MALIH MATURANATA

Među 97 najpopularnijih odeljenja, 41 je bilo medicinsko – stomatološki, ginekološki, medicinski, farmaceutski tehničar… Jedino sve petice i odličan rezultat na testu garantovali su mesto u ovim školama.

 

U 12 gradova za smer medicinska sestra – tehničar, poslednji na listi primljenih osvojio je više od 90 bodova. Iskustva prošlogodišnjeg upisnog roka mogu malim maturantima da pomognu da se lakše orijentišu i popune listu želja. Prošlogodišnji broj bodova, naravno, ne znači da će isti prag znanja važiti i ove godine, ali trebalo bi da bude približan. Koliko će bodova biti granica za upis, zavisi od toga koliko je bilo interesovanje i kakav uspeh su imali primljeni učenici, kako u školi, tako i na testu. Zato uvek treba računati da lestvica za neki obrazovni profil može da bude podignuta ili spuštena i za nekoliko bodova u odnosu na prethodnu godinu.

 

Jedan od smerova koje je prošle godine bilo najteže upisati bio je elektrotehničar informacionih tehnologija u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Beogradu. Ovde je bilo neverovatnih 14 kandidata za jedno mesto. Tačnije, 14 puta više učenika je ovaj profil upisalo na prva tri mesta liste želja nego što je bilo mesta za upis, a poslednji na listi imao je skoro 97 bodova. U vrhu po popularnosti bila je i Vazduhoplovna akademija, u kojoj je za pojedina odeljenja poslednji na listi imao više od 90 bodova.