USKORO ISPITIVANJE POSLEDICA BOMBARDOVANJA

U utorak, 12. juna, konačno će, saznaju „Novosti“, biti formirano Koordinaciono telo koje će ispitivati posledice NATO bombardovanja naše zemlje na ljude i životnu sredinu.

Telo čije je osnivanje inicirala grupa stručnjaka različitih profila – od lekara do fizikohemičara i bivših pripadnika Vojske Srbije – okupljena oko inicijative da se utvrde posledice ekološke katastrofe izazvane bombardovanjem 1999. godine, kako je juče potvrđeno „Novostima“, odmah će početi sa prikupljanjem i analizom podataka, kako iz arhiva, tako i sa terena. Ono će raditi paralelno, nezavisno od nedavno osnovane skupštinske komisije koja ima isti cilj – da utvrdi posledice NATO bombardovanja.

– Napokon smo sa tri ministarstva: zdravlja, životne sredine i odbrane, utanačili da zvaničan datum osnivanja Koordinacionog tela bude 12. jun – potvrđuje, za „Novosti“, profesorka Danica Grujičić, načelnik neuroonkologije u Klinici za neurohirurgiju KCS. – Sve je već spremno i znaju se članovi sva tri dela ovog Koordinacionog tela, koje će imati međuresorni, operativni deo u kojem su fizičari, hemičari, lekari, zatim savetodavno telo koje čine uglavnom predstavnici SANU, i Upravni odbor na čijem čelu će biti Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, a članovi tog UO biće i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin.

Profesorka Grujičić otkriva da će jedan od prvih poteza Koordinacionog tela biti poziv Domeniku Leđeru, koji je u Italiji na sudu uspeo da dokaže vezu između osiromašenog uranijuma koji je NATO koristio tokom 78 dana bombardovanja Srbije i Crne gore, i karcinoma od kojih su oboleli italijanski vojnici angažovani u misiji KFOR na KiM.

Preuzeto sa novosti.rs