NA SVETSKI DAN BORBE PROTIV KARCINOMA PLUĆA – HUMANITARNA AKCIJA U KRUŠEVCU

Svetski dan borbe protiv raka pluća obeležava se 1. avgusta, a u Srbiji od te maligne bolesti godišnje oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba. To je našu zemlju svrstalo na neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća. Nadležni su prepoznali problem i od nedavno oboleli od raka pluća o trošku RFZO dobijaju najsavremenije imuno i ciljane terapije.

Iz Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim plućima” kažu da vreme epidemije kod ovih pacijenata postoji bojazan od zaraze koronavirusom zbog odlaska u zdravstvene institucije, primanja terapije, odlaska na dijagnostiku i kontrole. Udruženje za borbu protiv raka pluća, poslednje tri godine naporno je radilo kako bi se oboleli lečili savremenim terapijama o trošku RFZO, čime bi se rešili problemi pacijenata koji žive sa ovom bolešću. “Sada je bitno da skratimo vreme od pojave simptoma do dobijanja savremenih lekova, koje je prošle godine, prosečno, iznosilo 200 dana”, kaže Olja Ćorović, predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”. Udruženje za borbu protiv raka pluća ubrzalo je proces aktiviranja prvog “kol centra” u Srbiji za sve obolele od raka pluća, jer zbog trenutne epidemiološke situacije pacijenati ne mogu da budu u stalnoj komunikaciji sa lekarima.

Udruženje je u saradnji sa rukovodstvom Klinike za pulmologiju i uz podršku uprave KCS pokrenulo projekat “Put Promene – Put Pacijenta” sa ciljem da pokrene “kol centar”, koji će pomoći pacijentima i njihovim prodicama i ubrzati put obolelog od pojave simptoma do primanja odgovarajuće terapije. Kol centar biće u Klinici za pulmologiju, a u njegovom radu će učestvovati lekari i sestre te Klinike. Imaće i psihoonkološku podršku kako bi se oboleli i članovi porodice lakše izborili sa ovom teškom dijagnozom.

U Kruševcu, danas od 18.30 do 21.00 biće organizovana humanitarna akcija prikupljanja pomoći za lečenje naše sugrađanke Marije Kostić, nastavnice biologije u O.Š.”Branko Radičević”, koja boluje od brzonapredujućeg oblika karcinoma pluća.