KRIZNI ŠTAB NEZADOVOLJAN, TRAŽILI OŠTRIJE MERE

„Mi smo nezadovoljni merama donetim na današnjoj sednici Kriznog štaba jer smo tražili oštre mere koje će obezbediti da smanjimo kontakte“, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. Tiodorović je dodao da Medicinski deo Kriznog štaba nikada nije predlagao policijski čas.

„Zabrana kretanja nikada nije bila opcija, ne možemo zaustaviti život, ali moramo da obezbedimo da ne funkcioniše onaj deo gde se transmisija virusa prenosi neograničeno i bez ikakve prepreke“, ističe Tiodorović. Objašnjava da je tokom sednice Kriznog štaba bilo dosta energičnog rada i sučeljavanja stavova. „Ovo je neprestana borba između onog što predstavlja potreba za ekonomijom i onog što na prvom mestu mora biti, a to je očuvanje zdravlja našeg stanovništva. Mi smo praktično još pre dva meseca tražili da to budu vrlo oštre mere i vrlo ozbiljna kontrola sprovođenja tih mera. Mislim da je glavni problem bio u merama – nadzoru i kontroli tih mera. Znači potrebna je ozbiljna, rigorozna kontrola sa sprovođenjem mera u celini“, ocenjuje Tiodorović.

Na pitanje da li smo propustili pravi trenuta za oštrije mere navodi: „Na neki način možda i jesmo, ali znate kako, nije to u životu baš tako jednostavno donositi odluke u pravom trenutku. Ne želim time da pravdam bilo koga ni Krizni štab ni nas iz Medicinskog dela Kriznog štaba nego jednostavno uvek se nađete na izboru trenutka tako smo i ove mere koje smo doneli danas ipak uskladili sa onim što se sutra dešava – sutra su Zadušnice i morali smo to da uzmemo u obzir. Dakle, život mora da teče, normalno, mora da bude pod kontrolom, a ponašanje mora da bude u skladu sa predviđenim merama“, ističe član Kriznog štaba.

„Naši zdravstveni radnici – lekari, sestre, ali i nemedicinski radanici koji su u tim kovid bolnicama i centrima su na ivici snage. Ovo predugo traje. Traje dugo i za stanovništvo  i ono je da kažem na ivici strpljenja, ali zdravstveni radnici su pod stalnim pritiskom“, ocenjuje Tiodorović. Apeluje na građane da poštuju sve propisane mere jer kako kaže, samo tako možemo pobediti virus.

Izvor: rts.rs