KAKVO VREME NAS OČEKUJE U JULU?

 

 

Mesec koji je na izmaku obeležile su scene iz Užica koje je sredinom juna zadesilo veliko nevreme praćeno ledom koji se sakupljao na bujicama vode i stvarao nanose slične snežnim padavinama, ali i izlivanje reka u Petrovcu na Mlavi gde je uništeno više od 50 domaćinstava, kao i poplavljene beogradske ulica na kojima su automobili gotovo plivali u vodi. U Vojvodini zabeleženo je nekoliko pijavica, a u regionu, pre svega u Crnoj Gori, tornada su za sobom ostavila stravične scene.

 

Prema rečima meteorologa Nedeljka Todorovića, jaki lokalni pljuskovi gotovo pa izvesno ponoviće se u više naleta do kraja leta. – Padavina ćemo imati već sredinom sledeće nedelje, a potom očekujemo i jedan kišovit period od 5. do 10. jula. Za dalje je nezahvalno prognozirati, ali očekujemo da će nakon svakog dužeg sunčanog perioda uslediti onaj koji će doneti osveženje – objašnjava Todorović. Kako dodaje, iako je jun najviše nepogodnih vremenskih uslova doneo u mestima Pomoravlja i jugozapadnog dela zemlje, neizvesno je koje krajeve bi nadolazeći pljuskovi mogli da pogode. – Zasad je jedino sigurno da će padavine, kao što je i prethodnih dana bio slučaj, biti lokalnog karaktera – ističe Todorović.

 

U izveštaju RHMZ-a navodi se da će mesečna suma padavina tokom jula biti ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za 10mm na jugu do 20mm na severu zemlje u odnosu na pomenuti prosek.

 

Kada je avgust u pitanju, prema sada dostupnim podacima, mesečna vrednost padavina ostaće u granicama proseka, a sa vrednostima za oko 10mm u odnosu na njega.

 

Temperature će, priča meteorolog, očekivano porasti u odnosu na jun. Slične vrednosti živa u termometru očitavaće u avgustu, kada će srednja minimalna temperatura vazduha dostizati vrednosti u proseku više za oko 1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. Na široj teritoriji prestonice, pak, predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 19 Celzijusa. – Treba naglasiti i to da će jun, po svemu sudeći, isto zabeležiti temperature iznad proseka za ovo doba godine, iako se sugrađanima možda tako ne čini zbog trenutnog zahlađenja – kaže meteorolog.

 

Izvor: blic.rs