Izveštaj Štaba za vanredne situacije za 24.03.2018. godine

Južna Morava je u padu. Na mernoj stanici Mojsinje vodostaj je na koti 371 cm, promena za 24 časa je -30 cm i na snazi je redovna odbrana od poplava. Državni put II A reda br.215 Kruševac – Đunis – Deligrad je prohodan za saobraćaj i odvija se u oba pravca uz poštovanje saobraćajne signalizacije. Voda koja je u prethodnom periodu pokrivala put ispod nadvožnjaka u naseljenom mestu Đunis se u potpunosti povukla. Od noćas i u ranim jutarnjim satima, počelo je povlačenje vode iz dvorišta i pomoćnih objekata domaćinstava u naselju Đunis.
Na dve lokacije u naselju Đunis postavljena su 2 rezervoara od po 1.000 litara sa pijaćom vodom za snabdevanje stanovnika, odnosno domaćinstava čija su dvorišta i bunari bili poplavljeni prethodnih dana. JKP “Kruševac” po potrebi dostavlja tehničku vodu. Sve nadležne službe grada Kruševca prate stanje na terenu.
Danas je bila intervencija crpljenja vode u plavljenom domaćinstvu u naselju Kaonik.
Zapadna Morava, na mernoj stanici Jasika, je u blagom padu, vodostaj je na koti 86 cm, promena za 24 časa je – 18 cm i u granicama je redovne odbrane od poplava. Reka Rasina na mernoj stanici Ravni je u blagom padu, vodostaj je na koti 109 cm, promena za 24 časa je -5 cm. Vodosnabdevanje stabilno.
Aktivna su klizišta u Ribaru, Zdravinju, Velikoj Kruševici, Pasjaku i Maloj Reci.
Na osnovu naloga Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Kruševac, stepen angažovanosti mehanizacije na lokalnim putevima i ulicama grada Kruševca je 75% i to: četiri kamiona sa plugom i epohom na lokalnim putevima u dežurstvu od 16.00 sati, jedan unimog na ulicama sa rotacionim posipačem i plugom u dežurstvu od 16.00 časova i jedan kamion na ulicama sa rotacionim posipačem i plugom u dežurstvu takođe od 16.00 sati.
Prema podacima RHMZ, za Jugoistočnu Srbiju i Rasinski okrug, nema upozorenja za nastanak opasnih vremenskih pojava 24.03., dok se za nedelju, 25.03.2018. predviđa postepeno otapanje snežnog pokrivača.