IZLOŽBA „PREPOZNAVANJE“ U UMETNIČKOJ GALERIJI

Izložba petog izdanja regionalnog umetničkog projekta PREPOZNAVANjE u Umetničkoj galeriji u Kruševcu biće otvorena od utorka, 21. decembra 2021. godine. Ciklus izložbi koji se priređuje u gradovima saradnicima na projektu, otpočeo je od novembra predstavljanjem u Narodnom muzeju u Kraljevu, kao domaćinu rezidencijalnog programa održanog u Vrnjačkoj Banji i Kraljevu 2020. godine.

Dugoročni umetnički projekat Prepoznavanje je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija, muzeja, kustosa i umetnika u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena i vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Ustanovljen kao veoma široka platforma u koncepcijskom i idejnom smislu, osim što daje mogućnost za priključivanje novih saradnika, omogućava i izložbu koja objedinjuje selekcije kustosa i radove umetnikarazličitihumetničkih praksi.

Na izložbije zastupljeno je dvanaest umetnika: Nenad Dimitrijević, Jelena Šalinić Terzić (Kraljevo), Milena Maksimović Kovačević, Milka Žunjanin (Kruševac), Teodora Vojinović, Marko Jozović (Čačak), Nikola Marković, Miljan Nedeljković (Niš), Svilen Stefanov, Bogdan Aleksandrov (Bugarska), Tijana Vujović, Zoran Živković (Crna Gora).

Izložbom se u radovima ovih dvanaest umetnika iz šest selekcijapredstavljaju samosvojni umetničkipostupci i različiti mediji od slike, grafike, skulpture do fotografije, objekata i instalacija. Izložba razmatranizpitanja koja su pokrenuta i rezidencijalnim programom a tiču se najpre umetnika i umetničkog dela u savremenom svetu opterećenog pandemijom, potrošačkom kulturom,i umetnosti između posvećenosti i autonomije i tržišta i estradizacije. U slojevitosti radova tematizuju se različita egzistencijalna pitanja, društvene i socijalne pojave, odnos ka prirodi i tehnologiji, i prevazilaze ograničenja medija,a naizgled prijatni poglediprovociraju sećanja imitove, analizirajufenomene sadašnjostiizmeđuprošlosti, krize savremenosti i neizvesne budućnosti.

Ustanove, saradnici na Prepoznavanju 5 su Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac /nosilac projekta/, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Narodni muzej Kraljevo (Srbija), Centar savremene umjetnostiCrne Gore, Podgorica (Crna Gora), Umetnička galerija „Nikola Petrov“ Vidin (Bugarska).

Prepoznavanje 5 je nastavak dugoročnog regionalnog umetničkog projekta Prepoznavanje, koji je do sada realizovan kroz četiri ciklusa izložbi: Prepoznavanje, 2005 – 2007, Kruševac, Čačak, Kraljevo, Niš i Podgorica (Crna Gora); Prepoznavanje 2, 2010 – 2012, Podgorica, Čačak, Niš, Kruševac, Kraljevo, Kumanovo (Makedonija) i Sofija (Bugarska); regionalnu konferenciju Prepoznavanje 2013, Kruševac, kada je priređena i izložba bugarskih umetnika, Prepoznavanje 3, započet rezidencijalnim programom u Sićevu i Nišu 2014. i završen priređivanjem izložbi 2015-2016. godine u Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Čačku, Plovdivu (Bugarska) i Nikšiću (Crna Gora), kao i Prepoznavanje 4, započet rezidencijalnim programom u Ribarskoj Banji i Kruševcu 2017. i završen priređivanjem izložbi 2018-2020. godine u Kruševcu, Čačku, Kraljevu, Nišu, Vidinu (Bugarska) i Baru (Crna Gora). Umetnički projekat Prepoznavanje počiva na višegodišnjem partnerstvu galerija/muzeja, kustosa i umetnika, kojim se predstavljaju savremene umetničke scene i razvijaju platforme za različite oblike kulturne saradnje u regionu. Projekat je u kontinuitetu podržan od straneMinistarstva kulture i informisanja Republike Srbije, zahvaljujući čemu se realizuje i ovo izdanje Prepoznavanja.

Stručni tim čine istoričari umetnosti:Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić, Svilen Stefanov.

Izložba u Kruševcu traje do 27. januara 2022. a potom ćebiti priređena u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku i Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu,i u drugoj polovini 2022. godine, u ustanovama saradnicima na projektu Prepoznavanje 5 u Bugarskoj i Crnoj Gori.