FANTASTIČNI UTISCI NAKON “VITEŠKOG MEGDANA” /video

Spektakularna jedinstvena manifestacija odrzana je 4. godinu za redom, a bogati sadrzaji izazvali su odusevljenje posetioca svih generacija. Kako se dobar glas nadaleko čuje, osim naših sugrađana u “Lazarev grad” su proteklog vikenda došli gosti iz cele Srbije, a školske eksurzije prilagodile su svoj program manifestaciji kako bi đaci na slikovit način doživeli život u srednjevekovnoj srpskoj prestonici.

 

Prvog dana, nakon viteškog defilea, vatrenog performansa za decu, međunarodni festival je svečano otvoren viteškim spektaklom vatrom i viteškim borbama nakon čega je usledio koncert JeleneTomasević.

 

U subotu većina programa bila je prilagođena najmlađima, organizovana je škola jahanja, mačevanja i stereličarstva kao i viteški program za decu u okviru kog su nastupili haos animatori Atmosfera je u potpunosti odisala duhom srednjeg veka, jer su se sem vitezova Lazarevim gradom šetale princeze i dvorske dame, a članovi viteških udruženja bili su raspoloženi da razgvoraju sa posetiocima i pokažu im opremu koju su nosili Lazarevi vitezovi. Nakon viteških borbi u muzičkom delu, druge večeri festivala, nastupila je grupa Una saga Serbica, sa prepoznatljivim muzičko-scenskim spektaklom.

 

Nedelja je, kao i predhodnih godina, rezervisana za program po kome je manifestacija i najprepoznatljivija, a to je Srednjevekovno venčanje u Lazarevom gradu. Nakon što je, kako običaji iz tog vremna nalažu, strela pogodila jabuku, venčanje Slađana i Jelene Milenković moglo je da počne. Kostimi, autentična muzika i kompletna atmosfera dočarali su posetiocima srednevekovno slavlje i život na dvoru, čemu je doprinela i trpeza koju su sačinjavali specijaliteti tog vremena.

 

Manifestaciju je zatvorio viteški dečiji karneval, a rekordna posećenost Lazarevog grada u protekla tri dana, dovoljan je pokazatelj da je Viteški megdan jedan od brendova Kruševca.