EUREKA: UŽIVO POSMATRANJE KONJUKCIJE JUPITERA I SATURNA

Astronomsko udruženje u okviru projekta Onlajn zanimljiva astronomija u ponedeljak 21.12. organizuje uživo posmatranje ovog fenomena putem svog YouTube kanala.

U ponedeljak, 21. 12. na nebu ćemo imati prilike da posmatramo jedan fantastičan fenomen. U pitanju je konjukcija dve najveće planete Jupitera i Saturna. Konjukcija je termin koji se u astronomiji koristi za prividan susret dva ili više nebeskih tela. Međutim, “Velika konjukcija” je posebna iz više razloga. Jedan ld njih je taj jer se poslednji put ovako blizak susret mogao posmatrati čak 1963. u vreme Galileja, a planete će prividno biti na rastojanju od svega 0.1°. Astronomsko udruženje “Eureka” u okviru projekta “Online zanimljiva astronomija” organizuje uživo online posmatranje kroz teleskop u kome će se obe planete videti u istom vidnom polju. Predavanje je zakazano za ponedeljak, 21.12. 2020. godine od 16h i emitovaće se na Jutjub kanalu: “Eureka kutak“.

https://www.youtube.com/user/Eurekakutak

Moderator programa biće predsednik udruženja Miloš Stanković, a njegov gost na posmatranju će biti Vladimir Đošović, master astronom i asistent na Katedri za astronomiju, Matematičkog fakulteta u Beogradu. Projekat “Online zanimljiva astronomija” podržan je od strane Centar za promociju nauke.

Vidimo se! Ne propustite priliku! U skučaju oblačnosti, aktivnost neće biti otkazana. Održaće se predavanje o samom događaju.