DOŽIVOTNI ZATVOR ZA UBICE DECE

Osnivač fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić rekao je za RTS da će sledeće nedelje biti formirana radna grupa koja će raditi na pripremi izmena Krivičnog zakonika Srbije u vezi sa uvođenjem doživotnog zatvora, a u kojoj će predstavnika imati i Fondacija koju je on osnovao. Igor Jurić je gostujući na RTS-u rekao da je održan sastanak s ministarkom pravde Nelom Kuburuvić i državnim sekretarom Radomirom Ilićem, kome je prisustvovao zajedno sa advokaticom Majom Atanasković koja je pisala predlog izmene zakona i koja će biti predstavnica Fondacije u radnoj grupi.

 

„Tokom prethodne nedelje imali smo sastanak na kojem su prisustvali ministarka pravde Nela Kuburović, državni sekretar Radomir Ilić, naša predstavnica advokatica Maja Atanacković i ja. U razgovoru nam je potvrđeno da će do 28. decembra, tačnije do kraja godine biti formirana radna grupa koja će raditi na izmenama Krivičnog zakonika“, rekao je Jurić i dodao da će u radnoj grupi biti najstručniji pravnici Srbije. „Ja neću licitirati nekakvim imenima, meni ministarka jeste pomenula neka imena, – to će biti najstručniji pravnici ove zemlje. Ono što ja mogu da potvrdim je da će Fondacija ‘Tijana Jurić’ imati svog predstavnika u toj radnoj grupi i to je za nas iz nekoliko razloga veoma značajno“, navodi Jurić i zaključuje „Ovo je prvi konkretan korak Ministarstva pravde, prva konkretna stvar gde zaista vidimo pomak u onome što smo tražili. Nama rokovi jesu bitni, i zbog toga je važno to što imamo svog predstavnika u grupi“.

 

Igor Jurić kaže da neće odustati od zahteva – doživotna robija za počinioce najtežih krivičnih dela bez mogućnosti pomilovanja. „Doživotna robija za počinioce najtežih krivičnih dela i nemogućnost pomilovanja su stavovi na kojima mi insistiramo. Mi zastupamo stavove više od 160.000 građana i sada nemamo pravo da odustajemo“, kaže Jurić i dodaje da je država ta koja mora da vidi šta je najbolje za građane.

 

Jurić navodi da će dok se zakon ne donese iz Fondacije „Tijana Đurić“ putem društvenih mreža nastaviti da upozoravaju na opasnosti. „Društvene mreže nisu jedini način da se upozori na opasnosti, tu treba da se nađe sistemsko rešenje. Registar pedofila treba da bude javan“, istakao je Jurić. Poručio je da on kao otac stradalog deteta neće odustati od borbe. „Moja odgovornost kao čoveka koji je doživeo takvu tragediju je da moram da upozoravam i ja od toga neću odustati. Ali ponavljam da to nije rešenje, mislim da to treba sistemski da se reši jer povratnika dela nažalost ima jako puno. Ti ljudi sada šetaju ulicama bez kontrole i mi moramo bar na neki način da upozorimo građane jer je ugrožena njihova bezbednost i bezbednost njihove dece“, zaključio je Igor Jurić.

 

Izvor: rts.rs