„DANI JAPANSKE KULTURE“ U VRNJAČKOJ BANJI

Predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović priredio je prijem za njegovu ekselenciju ambasadora Japana u Beogradu, Akiru Imamuru i Кaori Oguru, atašea za kulturu. Na prijemu je ukazano da su Srbija i Japan od najranijih dana gradili odnose uzajamne solidarnosti, prijateljstva i saradnje. Tokom 2022. godine obeleženo je i 140 godina bilateralnih odnosa. Japan je više puta dao značajnu pomoć Srbiji, ali je i srpski narod u teškim vremenima za Japan bio uz japanski narod i pružao podršku. Predsednik opštine, Boban Đurović upoznao je ambasadora Japana, Akiru Imamuru sa prirodnim i privrednim potencijalima opštine Vrnjačka Banja, kao i sa aktuelnim infrastrukturnim projektima. Đurović je istakao zadovoljstvo što i danas postoji aktivna i izuzetno dobra saradnja između Srbije i Japana i podsetio da je Ambasada Japana bila jedan od većih donatora našoj opštini.

Ambasador Japana, Akira Imamura je ukazao da 32 japanske kompanije danas svoje investicije realizuju u Srbiji i pozvao rukovodstvo Opštine da Ambasadi Japana dostavi predloge projekata koji bi mogli da se realizuju uz podršku Ambasade i japanskih firmi. Takođe je ukazao i da će 2025. godine u Osaki biti organizovan „EXPO“ na kom će, između ostalih zemalja, svoje potencijale predstaviti i Republika Srbija, te je izrazio uverenje da će u okviru te ponude biti zastupljena i ponuda Vrnjačke Banje.

Na sastanku je iskazana obostrana spremnost da se saradnja Japana i Opštine Vrnjačka Banja dalje unapređuje u oblasti turizma i u drugim poljima što će omogućiti dalje jačanje ekonomskih veza, ali i razvijanja prijateljskih odnosa između dva naroda.

Prijemu u Кabinetu prisustvovali su i zamenik predsednika opštine, Ivan Džatić i predstavnik Udruženja „Fortuna“, Miodrag Mihajlović, organizator manifestacije Dani japanske kulture u Vrnjačkoj Banji.