CRVENI I NARANDŽASTI METEOALARM NA SNAZI U CELOJ SRBIJI

Kako se može videti na sajtu RHMZ, mapa Srbije kao da je presečena na pola – polovina zemlje je u obojena narandžastim meteoalarom, druga polovina crvenim, najopasnijim.

Crveni meteoalarm za pljuskove upaljen je u Banatu, Beogradu, Šumadiji, Pomoravlju i Istočnoj Srbiji, pored toga u svim ovim krajevima na snazi je i narandžasti meteoalarm za grmljavinu. Narandžasti meteoalarm za pljuskove i grmljavinu upaljeni su u Bačkoj, Sremu, Zapadnoj Srbiji, Jugoistočnoj i Jugozapadnoj Srbiji kao i na Kosovu i Metohiji. Pored toga na snazi je i žuti meteoalarm na visoke temperature i to u: Šumadiji, Pomoravlju, Istočnoj Srbiji i Jugozapadnoj Srbiji.

Crveni meteoalarm označava da je vreme vrlo opasno, te da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave. Takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi, piše na sajtu RHMZ-a.

Narandžasti meteoalarm znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

RHMZ je tokom noći izdao seriju upozorenja na nevreme u Srbiji.