COVID19, SRBIJA: DANAS MANJE OD 5.000 NOVOINFICIRANIH

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata preminula je 51 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 2.580, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirano 16.740 osoba i registrovano je 4.910 novih slučajeva zaraze.

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije 349 pacijenta je na respiratorima, a hospitalizovane su 9.544 osobe. 

Članovi Kriznog štaba sastali su se jutros kako bi razmotrili epidemijsku situaciju, evaluirali efekte postojećih mera i doneli nove. Krizni štab još nije doneo odluku koje će mere biti na snazi tokom Nove godine i praznika, s obzirom na to da svako okupljanje može da rasplamsa epidemiju. Govoreći o tome za RTS, epidemiolog Predrag Kon je rekao da nije realno da će se Nova godina dočekivati kao da se ništa ne dešava.  Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da medicinski deo Kriznog štaba nije za ublažavanje donetih mera i ističe da aktuelna situacija to i ne dopušta. Nadležni apeluju da se predstojeće krsne slave obeleže u krugu porodice, bez okupljanja.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za ponedeljak u 8 časova, i tada će ponovo biti razmatrane i precizirane protivepidemijske mere.  

Pi-si-ar test će od 1. januara, ako se radi na lični zahtev, poskupeti sa 6.000 na 9.000 dinara.  Virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović objasnila je za RTS da 3 faktora utiču na cenu testa. U beogradskim apotekama u četvrtak su se pojavili kućni testovi na koronavirus koji koštaju oko 1.400 dinara.

Od pre dva dana maske su obavezne i za decu stariju od četiri godine.

Izvor: rts.rs