BROJ OBOLELIH OD KANCERA U SRBIJI NEPREKIDNO RASTE

Rak kože pogađa sve više mladih u Srbiji pa će u školama će biti postavljeni UV merači.

Specijalni merači za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja, takozvani UV indikatori, biće postavljeni u pet najvećih osnovnih škola u Srbiji u okviru kampanje „Zaštita za sve“.

Cilj kampanje je prevencija raka kože, oboljenja koje, prema broju novoobolelih pacijenata, svakog dana znatno raste.

Rak kože u dva do tri odsto slučajeva konstatuje se u ranom detinjstvu, a poslednjih godina pojava melanoma u uzrastu od 11 do 19 godina povećava se za oko tri odsto godišnje. Ova vrsta raka ima udeo od čak sedam odsto u ukupnom broju svih maligniteta u uzrastu od 15 do 19 godina i drugi je najčešći rak u uzrastu od 15 do 29 godina, posebno kod mladih ženskog pola.

Prema podacima Instituta „Batut“, broj obolelih od raka kože neprekidno raste.

Kampanja je prvenstveno namenjena učenicima od prvog do četvrtog razreda. Edukacija obuhvata predavanja i radionice na kojima će nastavnici i roditelji imati pravu poruku na koji način deca treba da se štite od sunca.

Izlaganje zračenju u prvoj godini je strogo zabranjeno po preporuci dermatologa, a zaštita je obavezna u detinjstvu jer povrede koje tada nastaju povećavaju rizik od kancera.

Sa ciljem ranog otkrivanja i podizanja svesti o preventivnim pregledima, 21. maja u okviru kampanje „Euromelanom 2018“ građani će moći da dobiju besplatni pregled dermatologa u državnim i privatnim bolnicama i klinikama u 27 gradova širom Srbije.

Incidenca kancera u uzrastu do 30. Godine u Srbiji je povećana, a rak kože, na primer, u Holandiji je drugi najčešći tumor kod mladih odraslih osoba. Upravo zato plan je da se u Srbiji u narednom periodu potpuno zabrani upotreba i distribucija solarijuma. Solarijum je SZO svrstala u prvu grupu kancerogena.