BISTE GLUMACA, VELIKANA KRUŠEVCA /video

Nekada Trg mladih, danas Trg glumaca, od danas krase biste devetoro glumaca koji su izgradili nacionalne karijere a koji su rođeni u Kruševcu.

 

Od pre 3 godine na bočnoj fasadi pozorišne zgrade nalaze se panoi s fotografijama devetoro velikih umetnika koji su svoje prve dane i godine proveli u Kruševcu. Prepoznatljive slike Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića Čkalje, Borisava Mihailovića, Ljubinke Bobić i Dragoslava Vasiljevića Fige postavljene su 2016. godine  u “otvore” zgrade a kroz stalnu izložbu koja je simbolično nazvana “Prozori sećanja”.

 

Svečanim otkrivanjem njihovih bista na Trgu glumaca, na Vidovdan, Kruševac se i na ovaj način odužiti velikanima glume. Autor bisti je beogradski vajar Zoran Ivanović kao i mladi kruševački vajar Bogdan Dobrota.

 

Projekat je realizovalo Javno komunalno preduzeće Kruševac po idejnom rešenju Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje. Ukupna vrednost investicije je  4 ipo miliona dinara od čega su dva ipo miliona dinara donatorska, a ostalo sredstva iz gradskog budžeta.