BISTA ISTAKNUTOM GLUMCU I REDITELJU, JEDNOM OD OSNIVAČA KRUŠEVAČKOG POZORIŠTA

Istaknuti glumac i reditelj, jedan od osnivača profesionalnog Kruševačkog pozorišta Momir Bradić, dobio je spomen-bistu na Trgu glumaca u Kruševcu.

Momir Bradić, poreklom iz Medveđe kod Trstenika je u umetničke vode uplovio vrlo rano, posle završene Učiteljske i Više pedagoške škole, kao i Filozofskog fakulteta.Bio je i upravnik Narodnog muzeja,direktor „Slobodišta, organizator i učesnik niza značajnih manifestacija, poput „Jefimijinih dana“ u Ljubostinji,“Belovodske rozete“, „Župske berbe“ u Aleksandrovcu, „Prođoh Levač,prođoh Šumadiju“ u Kaleniću, „Dani jorgovana u Kraljevu,“ Svečanosti slobode“ u Kruševcu. Bio je izuzetno darovit režiser svečanih akademija,poznat i po izuzetnim ostvarenjima kao glumac u ulogama kneza Lazara, Dositeja, Prometeja. Publika ga je zavolela u filmovima „Na putu za Katangu“ , „Treća sreća“ , „Za kralja i otadžbinu“ , a možda najviše ga pamti kao popa Stanislava u kultnoj seriji „Selo gori, a baba se češlja“ (2007-2016), kao i i po ulozi dr Slobodana Jovanovića u seriji „Ravna Gora“ (2013).

Umetničku tradiciju nastavio je sin, Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, svojevremeno, upravnik pozorišta u Kruševcu i ministar kulture.