BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI U NEDELJU, 26. MAJA 2024.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da u nedelju, 26. maja nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda građana, a po prvi put i dece, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije.

Fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta biće organizovani od 8 do 17 sati u nedelju 26. maja, u Dečijem dispanzeru Doma zdravlja Kruševac.

Istog dana u Dijagnostičkom centru svi građani mogu da provere krvnu sliku i hormone štitaste žlezde, izmere krvni pritisak, obave pulmološki pregled i urade tumor markere prostate, a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće urađen i rentgen pluća.

Pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima, biće upućivani na dalju dijagnostiku i preglede.

Protekle nedelje je 23.000 građana obavilo preventivne preglede, a kod njih 1.800 uočene su zdravstvene nepravilnosti i poslati su na dalju dijagnostiku i lečenje, podseća Ministarstvo i apeluje takođe, na roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, koja usled nedovoljno fizičke aktivnosti i uvećanja vremena koje provode ispred ekrana mobilnih telefona, sve češće imaju probleme lokomotronog sistema, odnosno kičmenog stuba.