KRUŠEVAČKA POLICIJA ZAPLENILA NELEGALNA PIROTEHNIČKA SREDSTVA

Pripadnici policije u Kruševcu su sa inspektorima Odeljenja za vanredne situacije preduzimanjem planskih mera u okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova BUDI DOBAR PRIMER – NE IGRAJ SE PIROTEHNIKOM, utvrdili da se u jednoj trgovačkoj radnji u ovom gradu prodaju pirotehnička sredstva bez odgovarajuće dozvole.

Ovom prilikom uz potvrdu je oduzeto preko 5.000 komada različitih vrsta petardi, 40 baterija za izvođenje vatrometa i više stotina komada drugih pirotehničkih sredstava. Protiv vlasnika radnje biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Apelujemo na građane da tokom predstojećih praznika ne koriste pirotehnička sredstva, jer na taj način mogu povrediti sebe, ali i osobe u svojoj okolini. Podsećamo roditelje da igra sa pirotehnikom može biti veoma opasna, može doći do teških povreda, ali i do požara i eksplozija.

Zakonom je zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

Napominjemo da vatromet mogu koristiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti u kontroli prometa pirotehničkih sredstava, kao i na suzbijanju nelegalne prodaje pirotehnike. Oni koji ih neovlašćeno prodaju će biti sankcionisani u skladu sa zakonom, a pirotehnička sredstva će im biti oduzeta.