21. „PRŠUTIJADA“ U ZLATIBORSKOM SELU MAČKAT

Sajam suvomesnatih proizvoda – Pršutijada, održava se svake godine u prvoj polovini meseca februara u selu Mačkatu, 10-ak kilometara od Zlatibora. Manifestacija je održana po 21. put, a ekipa naše televizije posetila je ovaj jedinstven sajam koji je pratio i bogat kulturno-umetnički program.

Na „Pršutijadi“ u selu Mačkat, nedaleko od Zlatibora, mogu se videti, probati i kupiti delikatesi, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi. Ova manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji srpski suvomesnati proizvodi. U kategoriji najbolja goveđa pršuta, prvo mesto osvojio je Dragoljub Šopalović, koji na ovogodišnjem sajmu predstavio i nove specijalitete od ovčijeg mesa. Selo Mačkat je poznato po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način koji je nepromenjen već stotinama godina, a i samo selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa. Svake godine za posetioce je organizovan i bogat kulturno umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada džak suvomesnatih proizvoda.

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina.