18000 KOMADA ILEGALNOG ORUŽJA – UNIŠTENO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović navodi da je u prethodnoj godini uništeno više od 18.000 komada zaplenjnog ilegalnog oružja. „Prethodne godine smo zajedno s Kancelarijom Evropske unije sproveli uništavanje više od 18.000 komada ilegalnog oružja koje je zaplenjeno od izvršilaca krivičnih dela ili su ih građani sami predali“, rekao je Nebojša Stefanović.

 

Stefanović je podsetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od 2014. do 2018. godine sprovelo tri procesa legalizacije oružja, kao i da su od 1. juna prošle godine pooštreni zakoni, tako da su sada za posedovanje naoružanja u ilegalnom posedu predviđene krivične sankcije od dve do 12 godina zatvora.

 

„Ove izmene su urađene na ozbiljan i veoma oštar način, i to na preporuku Ministarstva unutrašnjih poslova. Bili smo inicijatori pooštravanja sankcija u toj oblasti i sada je posao u najvećoj meri na sudovima da krenu to da sprovode, jer svaka sankcija koja nije najoštrija ili koja je nedovoljno oštra, stimuliše nekoga da poseduje ilegalno oružje i da eventualno tim oružjem počini neko krivično delo“, poručio je ministar na okruglom stolu „Ilegalna trgovina malokalibarskim i lakim naoružanjem i eksplozivnim materijama – mogućnost dalje saradnje“ u Palati „Srbija“ u Beogradu.

 

Zahvalio je Kraljevini Švedskoj na pomoći srpskoj policiji u reformama koje su doprinele da ona bude jedna od najbolje organizovanih policija u ovom delu Evrope. Ukazao je da prijateljski i partnerski odnos srpske i švedske policije doprinosi većoj bezbednosti građana obe države, i istakao i zajedničku posvećenost u borbi protiv krijumčarenja oružja, municije i eksploziva.

 

Maks Luteman, predstavnik švedske policije, rekao je da moderna i efikasna policija ima za svrhu da štiti i služi društvu i građanima. „Partnerstvo MUP-a Srbije i švedske policije ima uspešnu istoriju. Saradnju smo počeli 2004. godine, a danas smo jednaki partneri, kolege i dobri prijatelji. Učimo jedni od drugih“, naglasio je Luteman i najavio nastavak policijske saradnje dve zemlje na operativnom i strateškom nivou.

 

Izvor: rts.rs