10. JUL JE NACIONALNI DAN NAUKE

Rođendan Nikole Tesle, 10. jul u Srbiji se poslednjih nekoliko godina obeležava kao Dan nauke. Tim povodom biće organizovane različite manifestacije koje imaju za cilj približavanje nauke široj publici kao i upoznavanje sa Teslinim otkrićima koja su promenila svet.

 

Povodom Nacionalnog dana nauke 10. jula AU “Eureka” organizuje javno posmatranje Meseca, Jupitera i Saturna sa Bagdale. Svi posetioci imaće prilike da kroz teleskope udruženja i fotografišu Mesec i planete, ali i saznaju nešto više o astronomskim fenomenima, radu udruženja i planovima koje udruženje ima za naredni period. Posmatranje počinje u 21 sat na livadi pored crkve, a u slučaju lošeg vremena (oblačnosti ili kiše), posmatranje se pomera za četvrtak 11. jul, a u slučaju da i tad bude kišovito novi termin biće naknadno određen.

 

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta “Astronomski kamp Jastrebac 2019” koji realizuje AU “Eureka” Kruševac u okrivu Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca, uz finansijsku podršku grada Kruševca i Kancelariju za mlade, Turističke organizacije grada Kruševca i Centra za stručno usavršavanje.