ZNAČAJNA DONACIJA STIGLA U VP DOM KRUŠEVAC /video

U saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije, nemačka organizacija Help je u okviru projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana” Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu donirala drenažni sistem, sistem za grejanje i sistem za prihranu i navodnjavanje plastenika, u ukupnom iznosu od 40 hiljada evra, od čega je Uprava, odnosno VP Dom Kruševac sufinansirala 50%.

 

Oprema vrednosti skoro pet miliona dinara, odnosi se na projekat i izgradnju drenažnog sistema, sistema grejanja i sistema prehrane u plasteniku, čime se unapređuje rad ekonomije VP Doma Kruševac. Veći broj osuđenih lica kroz rad na doniranoj opremi ima bolji tretman u periodu izdržavanja kazne i stiče neophodna znanja i veštine za postpenalni tretman i lakši pristup tržištu rada. Ustanova je uz pomoć Direkcije za izvršenje krivičnih sankcija finansijski učestvovala u nabavci opreme sa polovinom sredstava.

 

Pored donirane opreme i poslovnih i stručnih obuka za zaposlene u ovim ustanovama kao i za osuđena lica, u okviru ovog programa, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji, a na osnovu ugovora o saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, u toku je nabavka opreme za kazneno-popravne zavode i okružne zatvore u vrednosti od 200.000,00 evra.

 

 

Istim ugovorom planirano je i kreiranje novih radnih mesta kroz razvoj start-up biznisa i preduzetništva u vrednosti od 72.000,00 evra, dodatno stručno obrazovanje i obuka za osuđena lica i zaposlene u ustanovama u vrednosti od 200.000,00 evra, i psiho-socijalna podrška za članove porodica bivših osuđenih lica u procesu reintegracije i povratka u društvo.

 

Vrednost do sada realizovanih aktivnosti u saradnji sa Direkcijom za izvršenje krivičnih sankcija i vezanim kazneno-popravnim ustanovama iznosi više od pola miliona evra.