ZA 8 MESECI IZVEZENA ROBA ZA 89,9 MILIONA €

Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga u prvih osam meseci ove godine veća je za 16,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz je povećan za više od devet a uvoz za oko 26 odsto, navodi se u izveštaju kruševačke Regionalne privredne komore.

 

Po podacima Komore, ukupna spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga u prvih osam meseci ove godine iznosila je 293,1 miliona evra, izvezena je roba vredna 158,7 miliona evra, dok je uvoz iznosio 134,4 miliona evra. 

 

U prvih osam meseci ostvaren je suficit od 24,3 miliona eura, odnosno pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 118 odsto, a u spoljnotrgovinskoj razmeni Rasinskog okruga najveće učešće imaju privredna društva iz Kruševca. 

 

Kruševačka preduzeća su izvezla robu u iznosu od 89,9 miliona evra, što je u odnosu na isti period prošle godine povećanje od 12,1 odsto, a vrednost uvoza bio je 102,2 miliona evra, pa je ostvaren deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 12,5 miliona evra. 

 

Prema učešću u spoljnotrgovinskoj razmeni Rasinskog okruga sledi Trstenik čija su preduzeća izvezla robu vrednu 20,4 miliona evra, a uvezla u vrednosti 15,8 miliona evra.

 

Izvor: B92.net, BETA