USPEŠAN DOGOVOR JAGODARA I OTKUPLJIVAČA U BELASICI

Jagoda je na domaćim pijacama početkom berbe dostizala i 400 dinara, a u izvozu i do pet i po evra. Poslednjih dana cena je prepolovljena, a izvoz se “usporio”.

 

Cene jagoda prošle nedelje na gradskim i kvantaškim pijacama pale su sa 400 na 150 do 200 dinara. Da li je na pad cene uticala velika ponuda slatkog ploda, njime zasađene veće površine, korona virus ili zastoj u izvozu? Stručnjaci kažu da tržište, tj. odnos ponude i tražnje, diktira cenu. Sa padom otkupne cene jagoda suočili su se proizvođači iz Belasice, sela gde se većina stanovnika bavi proizvodnjom jagoda. Tokom predhodnog vikenda, nezadovoljne proizvođače jagoda iz Belasice, obišao je Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Boban Kostić, koji je posredovao uspešnom dogovoru između jagodara i otkupljivača.

 

 

Otkup se sprovodi, kako nam je rekao Dragan Živkoivić, od 18.00 sati do ponoći, a pozitivni pomaci u ceni videli su se odmah nakon intervencije Bobana Kostića u posredovanju pri prodaji otkupljivača. U razgovoru sa Državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Bobanom Kostićem i proizvođačima jagode iz Belasice, ponovo se pokrenula tema osnivanja Zadruge koja bi umnogome pomogla da se ovakve situacije ne ponavljaju iz godine u godinu. Živković je istakao podršku i lokalne samouprave i državnih struktura inicijativi da se osnuje Zadruga do kraja ove godine I istakao da se nada da će za ove namene biti dobijena i određena sredstva države.