USKORO POČINJE KONTROLA SREDNJE BRZINE NA AUTOPUTEVIMA U SRBIJI

Načelnik uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov je za RTS rekao da je odluka o ovkvoj meri doneta, jer godišnje na autoputevima pogine između 40 i 50 osoba zbog prekoračenja brzine.

Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje, zbog čega će odmah moći da znaju da li su prekršili zakon.

Arsov je istakao da će kazne domaćim vozačima stizati na kućnu adresu, dok će stranicima koji prolaze kroz Srbiju, kazne biti naplaćivane na naplatnim rampama.

On je podsetio da od danas počinje primena izmenjenog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa strože kazne za nesavesne vozače.

„Primenom ovog zаkonа i аktivnostimа sаobrаćаjne policije u nаrednom periodu mislim dа ćemo smаnjiti strаdаnje nа nаšim putevimа. Uprаvа sаobrаćаjne policije plаnirа dа аktivnosti usmeri nа mestа gde se očekuju sаobrаćаjne nezgode“, rekao je Arsov.

Izmenama zakona kazna za nevezivanje pojasa je duplirana i iznosi 10.000 dinara, a odnosi se i na vezivanje na zadnjem sedištu automobila.

Smanjen je nivo dozvoljenog alkohola u krvi sa 0,3 na 0,2 promila i kazna iznosi takođe 10.000 dinara, podsetio je Arsov.

Arsov je kazao i da se po zakonu nasilničkom vožnjom sada smatra i nevezivanje i sedenje deteta mlađeg od 12 godina na prednjem sedištu.

Za nasilničku vožnju kazna je od 30 do 60 dana zatvora.