U 1000 SRPSKIH SELA NEMA PRODAVNICA

Žitelji čak 500 sela u Srbiji, od ukupno 4.700, u ovom momentu nemaju pristup osnovnim životnim namirnicama. Tokom vanrednog stanja, pretežno staračko stanovništvo koje naseljava ova najudaljenija naselja, uglavnom zavisi od solidarnosti mlađih komšija.

 

Zato je Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj, apelovao na velike trgovinske lance da, u saradnji sa lokalnim samoupravama i mesnim zajednicama, pokrenu mobilne prodavnice. Prema Krkobabićevim rečima, ova dostavna vozila trebalo bi da obezbede redovno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i lekovima i u najudaljenijim selima u brdsko-planinskim i pograničnim područjima. Pozvao je sve zadruge i zadrugare da pomognu starijima od 70 godina u obavljanju prolećne setve i drugim poljoprivrednim poslovima na njivama, u plastenicima, voćnjacima, stajama…

 

U čak 1.000 sela u Srbiji ne postoji nijedna prodavnica, a 500 sela nema puteve, pa ni pristup osnovnim namirnicama, pišu „Večernje novosti“. Poseban problem je to što u Srbiji ima 217.000 poljoprivrednih proizvođača koji imaju do dva hektara zemljišta. A čak 120.000 njih je starije od 70 godina.

 

Izvor: b92.net / novosti.rs