TRAKTOR MORA BITI ISPRAVAN I SA ROTACIONIM SVETLOM

Kruševac u prethodnom periodu beleži relativno stabilnu statistiku kada je u pitanju saobraćaj. Ove godine nije bilo poginulih lica u saobraćanim nesrećama uprkos tome što su uslovi na putevima tokom zimskog perioda nestabilni i rizični. Proleće je donelo i početak poljoprivrednih radova i na putevima je pojačano prisustvo traktora.

U ovo doba godine, na njivama je aktuelna priprema zemljišta za prolećnu setvu, te je iz tog razloga i broj traktora na lokalnim i magistralnim putevima, veći nego u prethodnom periodu. Potrebno je povećati njihovu ali i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju, a vozači traktora, pre svega, moraju da ispunjavaju sledeće uslove: osnovno je da je lica koja upravljaju vozilom poseduju vozačku dozvolu za upravljanje, da niukom slučaju traktor ne voze pod dejstvom alkohola i kao treće, da kočioni i sistem osvetljenja na traktoru budu ispravni, odnosno, da vozilo u celini bude u tehnički ispravnom stanju. Rotaciona svetla – rotacija koju bi svaki traktor po Zakonu morao da ima višu puta su na poklon, od strane Saveta za bezbednost saobraćaja, bili podeljeni određenom broju traktorista na seoskom području, a podeljen je i određeni broj tabli za spora vozila. Savet za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca održao je i više predavanja u mesnim zajednimana na teritoriji Grada a sa temom bezbednosti u saobraćaju.

Ispravna signalizacija na traktoru je preduslov sigurne i bezbedne vožnje. U čak 90% slučajeva, kod saobraćajnih nesreća u kojima je učesnik traktor, uzrok je neosvetljenost traktora.