TESTIRANJE MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI ĐAKA

Sportski savez grada Kruševca po programu rada za 2018. godinu realizuje projekat „Testiranje motoričkih sposobnosti đaka četvrtog razreda osnovnih škola sa teritorije grada Kruševca u 18 kruševačkih osnovnih škola.
U programu fizičkog vaspitanja jasno se ističe da je „cilj fizičkog vaspitanja da raznovrsnim i sistematičkim motoričkim aktivnostima, u povezanosti sa ostalim vaspitno, obrazovnim područjima doprinese razvoju ličnosti učenika.“ U skladu sa navedenim ciljem fizičkog vaspitanja, osnovni ciljevi našeg testiranja motoričkih sposobnosti učenika su:

– da se pomoću testiranja omogući sistem povratnih informacija za svakog učenika o njegovom sopstvenom nivou motoričkih sposobnosti i fizičkog razvoja.
– da se na osnovu dobijenih rezultata daju određene preporuke i saveti učenicima kako da poboljšaju ili očuvaju svoj trenutni nivo sposobnosti
– da se u toku testiranja učenici obrazuju i razumeju značaj fizičke aktivnosti i motoričkih sposobnosti za sopstveno zdravlje
Sekundarni cilj testiranja motoričkih sposobnosti đaka je praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika u okviru nastave fizičkih vaspitanja je :
– stvaranje baze podataka za naučnoistraživačka proučavanja različitih problema (bioloških,antropometrijskih,motoričkih,fizioloških i dr.) kod dece i mladih sa aspekta zdravstvenog stanja celokupne nacije i razumevanje fenomena fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti, kao i njihove demografije.

Drugo ovogodišnje testiranje održaće se 25.04.2018 godine u OŠ“Jovan Jovanović- Zmaj“ u sali za fizičku kulturu sa početkom od 09.25 časova i u trajanju do 11.05 časova.

Nakon završetka testiranja u svih 18 škola koja će se održati do kraja 2018. godine uslediće izrada publikacije sa dobijenim rezultatima istraživanja.