SVI GRAĐANI SRBIJE BIĆE POTENCIJALNI DONORI ORGANA

Srbija bi uskoro mogla da dobije novi Zakon o presađivanju organa, po kome su svi građani donori i nakon smrti mogu da im se uzmu organi za transplantaciju. U praksi će, ipak, kao i u svim drugim zemljama, konačnu odluku donositi porodica.

 

„Ničiji organi, čak i ako se za života osoba nije izričito izjasnila protiv zaveštanja, neće moći da budu presađeni, ako porodica za to ne da saglasnost“, izričita je dr Vesna Rakonjac, direktrka Uprave za biomedicinu. Ona kaže i da je Zakon o presađivanju organa ušao u skupštinsku proceduru i da se sada čeka da se stavi na dnevni red pred poslanike.

 

Izmenom Zakona o presađivanju organa sa takozvane informisane saglasnosti, koja se sada primenjuje, prelazi se na pretpostavljenu saglasnost. Po tom modelu potencijalni donori su svi koji se izričito ne izjasne protiv toga da im se, ako se nađu u stanju moždane smrti, uzmu organi.

 

„Takav model, u susednoj Hrvatskoj, koja je izbila u sam evropski vrh po broju urađenih transplantacija, primenjuje se od 1998. godine. Ipak želeli smo da zaštitimo pacijente i njihove porodice, zbog čega će konačnu odluku o doniranju organa donositi upravo porodica. Imali smo nedavno slučaj kada su otac i ćerka želili da doniraju organe svoje supruge i majke, ali se tome usprotivila njena rođena sestra. Zbog toga do transplantacije nije ni došlo. Takva pravila važiće i kada se donese novi zakon“, objašnjava dr Rakonjac.

 

Na transplantaciju organa u Srbiji i dalje čeka veliki broj ljudi. Za 770 pacijenata jedini spas je novi bubrega, dok na jetru čeka 38 ljudi. Na transplantaicju srca čeka oko 40 ljudi. Međutim, najveći problem u ovoj oblasti je nedostatak donora, jer se u Srbiji trenutno beleži šest donora na milion stanovnika, za razliku od zemalja bivše SFRJ koje su stalne članice organizacije „Evrotransplant“ i koje imaju od 25 do 30 u Sloveniji, a u Hrvatskoj taj broj je veći od 40. Ove godine u Srbiji smo imali samo 10 donora i urađeno je 27 transplantacija. od toga bubrege je dobilo 15 ljudi koji više ne moraju da idu na dijalizu, sedmoro je dobilo jetru i petoro novo srce.