ŠTA DONOSI NOVI MODEL FISKALIZACIJE U SRBIJI??

Prošla godina  je privrednicima u Srbiji donela brojne promene, a u najvećem delu se napori ulažu u digitalizaciju. Umesto Zakona o fiskalnim kasama, Srbija sada ima Zakon o fiskalizaciji čija je primena počela od 1. januara. Lica koja imaju obavezu da evidentiraju ostvareni promet preko fiskalne kase su dužna da do kraja  aprila usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona. Predviđeno je korišćenje elektronskih fiskalnih uređaja, koje će država finansijski podržati od po 100 evra po prodajnom mestu i dodatnih 100 evra po fiskalnom uređaju. Krajnji rok za prijave za subvencije je ponedeljak 31. januar.

U skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, obveznici fiskalizacije će biti u obavezi da u potpunosti pređu na novi model fiskalizacije do 30. aprila 2022. godine.

  • Šta podrazumeva novi model fiskalizacije?
  • Kako se prijavljujem/fiskalizujem u novom modelu?
  • Da li ću imati troškove pri prelasku na novi model fiskalizacije?
  • Koji su benefiti novog modela fiskalizacije?
  • Gde da prijavim?

Prema novom modelu, obim delatnosti koje su izuzete od obaveze evidentiranja preko elektronskog fiskalnog uređaja je dosta sužen, te će nove obaveze fiskalizacije uticati na mnoge delatnosti koje su dosada bila izuzete od obaveze evidentiranja.