SRBIJA JE ISPRED AMERIKE NA OVOJ LISTI !!!

Procenjuje se da u regionu postoji između 3,6 miliona i 6,2 miliona komada malikalibarskog naoružanja.

 

Imajući u vidu da u regionu živi oko 25 miliona ljudi, to znači da svaki četvrti poseduje malokalibarsko naoružanje, kaže direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonju Stojanović Gajić.

 

Neke procene pokuzuju da je Srbija čak i ispred SAD po broju legalnog naoružanja, te da postoji i veliki broj nelegalnog oružja koje je ostalo iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije i viškova iz komunističkog doba koji nije uništen i koji je na crnom trižstu.

 

Taj problem je, kaže Stojanović Gajić, EU prepoznala u svojoj strateškoj proceni organizovanog kriminala.

 

„Evropol je prvi put u poslednjoj proceni organizovanog kriminala malokalibarsko naoružanje, municiju, eksplozive i njhovu ilegalnu trgovinu stavio kao jedan od top deset prioriteta u EU i eksplicitno naveo kao područje sa kog taj problem potiče naš region“, navela je Stojanović Gajić. To je, dodaje, zato što se i oružje iz ovog regiona koristilo za terorističke napade u Parizu.

 

Francuski eksperti čak kažu da svaki treći osumnjičeni za ilegalnu trgovinu oružjem u Francuskoj potiče iz Srbije„, navela je ona.

 

Kako je rekla, to je problem koji boli EU, ali i naše građane jer se dešavaju nemili incidenti da deca stradaju zbog oružja koji njihovi roditelji drže u posedu, a sve je učestalije nasilje u porodici sa tragičnim ishodom gde se posedovanje oružja smatra dodatnim rizikom po žrtvu.

 

Na tribini „Posle Londona: Kuda dalje sa Berlinskim procesom?“ na kojoj se debatovalo o dometima nedavnog samita u Londonu, Stojanović Gajić je rekla da je na tom samitu usvojena mapa puta koja se odnosi na malokalibarsko oružje i municiju za koju kaže da je komplementarna obavezama koje Srbija ima u pristupanju EU, konkretno u poglavlju 24 koje se odnosi na bezbednost, pravdu i slobodu.

 

To, kaže, podrazumeva izgradnju institucija koje će imati bolju analitiku, bolje uništavanje viškova naoružanja i istraživanje ilegalne trgovine, ali i prevenciju kako bi se smanjila potražnja za oružjem u regionu, kao i ponuda na crnom tržištu.

 

Izvor: B92.net