RADNA POSETA DRŽAVNOG SEKRETARA BOBANA KOSTIĆA BORU

Kako bi se uverio u rad jedinstvene mobilne ambulante za sterilizaciju i vakcinaciju pasa i mačaka, a ujedno i ocenio rad grada u oblasti poljoprivrede, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, doc. dr Boban Kostić, posetio je grad Bor.

Nakon obilaska Zoološkog vrta Bor koji je jedan od četiri zoo vrta u Srbiji, državni sekretar obišao je i mobilnu veterinarsku ambulantu na terenu, kako bi se bliže upoznao sa radom ovog jedinstvenog vozila.  Kostić je naveo da to jeste glavni cilj njegove posete, ali da je jedan od razloga takođe i upoznavanje sa problemima sa kojima se susreću poljoprivrednici sa teritorije grada.

„I pored svih poteškoća koje je grad Bor imao kako bi mobilna ambulanta počela sa radom, zadovoljan sam kako sve funkcioniše. Mobilna ambulanta je od velikog značaja, kako za Republiku Srbiju, tako i za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Imam informaciju da mobilna ambulanta neće delovati samo na teritoriji grada Bora, već i u drugim gradovima širom Srbije gde je to potrebno i mislim da je to zaista od velike važnosti za nas.  Grad Bor ima punu podršku Ministarstva u ovome što radi, naročito kada govorimo o rešavanju pitanja pasa lutalica i unapređenja poljoprivrede na teritoriji grada“, rekao je doc. dr Kostić.

Grad Bor je u saradnji sa nevladinom organizacijom „Borske šape“ i Zoohigijenom JKP „3. oktobar“ odgovorno i sistemski pristupio rešavanju problema sa napuštenim psima. Iz Zoohigijenske službe poručuju da je velika interesovanost građana da sterilišu i vakcinacišu svoje pse.

„Zadovoljan sam kako se odvija rad mobilne ambulante, a zainteresovanost građana je velika. U toku je i popis koji radimo sa nevladinom organizacijom, tako da se nadamo da će u roku od mesec dana svi psi sa teritorije sela Brestovac biti sterilisani, vakcinisani i čipovani, nakon čega nastavljamo dalje sa aktivnostima na drugoj lokaciji“, istakao je Aleksandar Gajić, menadžer gradske Zoohigijenske službe.

Ivana Milićević iz udruženja „Borske šape“ iskoristila je priliku da građanima Bora ukaže na opremljenost mobilne ambulante, kao i da istakne da se za neku od usluga mogu opredeliti potpuno besplatno, jer sterilizaciju i kastraciju životinja plaća ETN, dok grad Bor omogućava besplatnu vakcinaciju i čipovanje.

„Danas su se u rad mobilne ambulatne mogli uveriti oni koji su zaduženi za njeno stavljanje u funkciju. Ambulanta je potpuno opremljena za intervencije, sterilizaciju, kastraciju, vakcinisanje i čipovanje, a ovom prilikom bih pozvala građane Bora koji do sada nisu bili u mogućnosti da priušte neku od ovih usluga, sada to učine besplatno i na taj način omoguće psu iz dvorišta da postane vlasnički pas“, navela je predstavnica „Borskih šapa“.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da je podrška resornog ministarstva od velike važnosti jer to znači da je Bor na pravom putu kada je reč o rešavanju višedecenijskog pitanja napuštenih pasa na teritoriji grada, kao i da su mere koje grad subvencioniše u oblasti poljoprivrede dale konkretne rezultate.

„Drago mi je da Bor ima punu podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u onome što radi, a u saradnji sa „Borskim šapama“, Veterinarskom stanicom i komunalnim preduzećem „3. oktobar“, uložićemo određena sredstva, znanje i trud u dalje rešavanje tog pitanja i nadam se da ćemo ozbiljne rezultate ovoga videti već za godinu i po dana.

Takođe, u razgovoru sa državnim sekretarom jedna od glavnih tema bila je i razvoj poljoprivrede na teritoriji našeg grada i drago mi je da je ocenjeno da je Bor jedan od retkih gradova u Srbiji koji direktno subvencioniše razvoj poljoprivrede naročito u oblasti stočarstva, što ćemo da nastavimo da radimo iz godine u godinu jer je, pored rudarstva i turizma, to svakako jedna od oblasti koju želimo da unapredimo i podignemo na viši nivo“, rekao je Milikić.

Prisutni su obišli i poljoprivredno gazdinstvo Simonović u selu Oštrelj, koji imaju mini farmu krava, te se već duži niz godina bave preradom mleka i proizvodnjom domaćeg vlaškog sira pod okriljem porodične mlekare „Zapis Homolja“.

Podsetimo, grad Bor je ove godine u budžetu odvojio sredstva u iznosu od 20 miliona dinara za programe podrške sprovođenja poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, za ukupno devet mera kojima je obuhvaćena nabavka priplodnih grla, podizanje novih i obnavljanje starih voćnjaka, postavljanje plastenika, nabavka mašina za obradu zemljišta, zaštita bilja, ubiranje odnosno skidanja useva, navodnjavanje, oprema za pčelare.

Izvor: bor.rs

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.