PREMINUO JE DEČAK DAMJAN PAVLOVIĆ IZ TRSTENIKA

Damjan Pavlović (12) iz Trstenika, koji je imao zloćudni tumor, a kojem je, i pored tri operacije u našoj zemlji, neophodno bilo lečenje u inostranstvu, nažalost, izgubio je bitku sa ovom opakom bolešću.

„Moj sin, moja snaga, moj život, moj ponos i moj najveći borac, anđeli nek te čuvaju, jer si i sam anđeo bio sine“, napisala je na Fejsbuku Damjanova majka, Ivana.

„Život je zaista surov. Neko se nekad pitao da li je Zemlja pakao neke druge planete? Ja se bojim da postaje… Odvodi nam najmlađe i najmilije. Neka ti je laka zemlja, a život večni na nekom drugom i lepšem mestu. Saućešće porodici“, napisala je Tatjana Maksimović Terzić, administrator Fejsbuk grupe Knjiga za SMS – budi human. Da je dečak preminuo, potvrđeno je i u fondaciji Budi human.

Damjan je rođen 11. maja 2009. godine kao zdravo dete. Razvijao se normalno, napredovao kao sva zdrava deca tog uzrasta. Bavio se sportom, redovan je član kulturno umetničkog društva.

Prvi simptomi bolesti su se javili 2014. godine. Damjanu je specijalističkim pregledom dijagnostikovan zloćudni tumor moždanog stabla.

Hitno je operisan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu. Operativni zahvat je uspešno završen. Damjan se vratio svojim svakodnevnim obavezama. Nažalost, 2019. godine dolazi do ponovnih simptoma bolesti gde je pregledom magnetnom rezonancom ustanovljen recidiv bolesti. Ponovo je operisan. Nakon rehabilitacije Damjan se ponovo vratio svakodnevnim aktivnostima i školi – navedeno je tada na sajtu Humanitarne fondacije Budi human – Aleksandar Šapić, koja je sakuplja novac za njegovo lečenje.

U avgustu 2021. godine Damjan je pao sa bicikla. Nekoliko dana posle toga žalio na utrnulost desne strane tela. Na lekarskom pregledu je uočen facijalis. Usledila je detaljna dijagnostika gde su uočene promene koje su praćene od strane lekara. Na kontrolnom pregledu u oktobru uočene su značajne promene usled čega je Damjan ponovo hitno operisan. Ustanovljeno je da je bolest rapidno uznapredovala (glioblastom gradus IV na moždanom stablu).

Operativni tok se međutim, zakomplikovao, kao i njegovo, opšte zdravstveno stanje.