PRAZNUJEMO SVETOG PROKOPIJA, HRIŠĆANSKOG SVETITELJA IZ ČETVRTOG VEKA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju dan svetog Prokopija. Smatra se ognjevitim svecem u koje još spadaju Sveti Ilija, Ognjena Marija i Sveti Pantelija. Sveti Prokopije bio je hrišćanski svetitelj iz četvrtog veka.

Rođen je u Jerusalimu, kao Neanije i bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana. U vojničkoj službi progonio je hrišćane. Na jednom takvom zadatku na putu prema Aleksandriji desio se u noći jak zemljotres, a vojvodi se javio Gospod i pokazao krst na nebu. Od tog trenutka, ceo njegov život postao je borba za krst i hrišćanstvo. Kada je zbog toga dospeo u tamnicu, Gospod mu se ponovo javio i krstio ga imenom Prokopije. Posle strašnog mučenja, pogubljen je u Kesariji Palestinskoj i uvenčao vencem besmrtne slave na današnji dan 303. godine.

Kamenoresci i rudari praznuju Svetog Prokopija kao slavu svojih zanata. Po narodnom običajnom kalendaru, ovaj dan se, u nekim krajevima, smatra pogodnim za svadbe, jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. S druge strane, danas se izbegava svako kopanje. Prokopijevdan je slava grada Prokuplja.