POTPUNO VAKCINISANA 1/4 STANOVNIŠTVA KRUŠEVCA

Od danas važe nove mere Kriznog štaba. Svi đaci u Srbiji su ponovo u klupama. Ipak, sve je više dece sa težim simptomima korone. Tokom vikenda dnevno je bilo više od 2.000 zaraženih u Srbiji. Koliko je važna vakcinacija?? Dok god imamo virus moramo da radimo na smanjenju broja zaraženih, jer što je više obolelih, biće i više teških kliničkih slika. Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je u Jutarnjem programu RTS-a napomenuo je da i mlada i zdrava osoba može da ima slabu tačku, a poslednjih dana se teži oblici virusa Covid19 javljaju i kod dece. Janković je upozorio da ne smemo prerano da se opustimo, jer ni vakcine niti stečeni imunitet posle bolesti nisu potpuna garancija bezbednosti, ali je naglasio da je vakcinacija prioritet.

O vakcinaciji se govorilo i u Jutarnjem programu naše televizije. Doktorka Mirjana Avramović iz kruševačkog Zavoda za javno zdravlje govorila je o pojavi inficiranja korona virusom i posle primljene obe doze vakcine. Da li je za to kriv virus koji je u vakcini?? Sa pojavom koronavirusa i težih oblika oboljevanja kod dece, poslednjih dana se govori i o tome kada će biti moguća vakcinacija najmlađih. Očekuje se da do kraja godine vakcina bude ispitana i za ovaj deo populacije. Deca još uvek nisu u kategoriji za vakcinaciju. Kod Fajzer vakcine starosna granica je 16 a kod ostalih 18 godina života. Vakcina ne utiče na plodnost, slažu se doktori. Još jedna od nedoumica vezana za vakcinaciju jeste i da li vakcinu smeju da prime trudnice.

U Srbiji je moguće primiti jednu od 4 dostupne vakcine: Sinofarm, Sputnjik Ve, Fajzer ili Astra zeneku. Najveći broj ljudi sme da primi vakcinu, a jako je bitno objasniti ljudima koji su na primer, alergični na penicilin, leče se od tumora, imaju dijabetes – šta da rade, kao i u kom trenutku je najbolje da prime vakcinu.

Upravo je vakcinacija bitan faktor koji je uslovio pad broja inficiranih u Kruševcu i Rasinskom okrugu. Do sada je u Kruševcu vakcinisano 35% stanovništva prvom dozom vakcine protiv Covid19 virusa, sa obe doze oko 25%. U Rasinskom okrugu 29% stanovništva primilo je prvu dozu, a kompletno je vakcinom zaštićen 21% stanovništva.