POTPISAN JOŠ JEDAN SPORAZUM IZMEĐU EU I SRBIJE /video

Sporazum između EURADE i Srpske asocijacije regionalnih razvojnih agencija potpisan je na konferenciji „Teritorijalna kohezija i ravnomerni razvoj“, koju zajednički organizuju Srpska asocijacija regionalnih razvojnih agencija i projekat “Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji”, koji finansira Vlada Švajcarske i u prisustvu Ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović. Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojbli izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje konferenciji koja ujedno označava uspešan završetak projekta podrške ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji. Već skoro 30 godina Švajcarska podržava Srbiju u razvoju i to na osnovu potreba koje ima Srbija, Švajcarska nudi svoju ekspertizu na jednostavan, konkretan i fleksibilan način, kazala je Lojbli, navodeći da su u okviru ovog projekta sarađivali sa lokalnim partnerima u Sremu, Šumadiji, Kolubari i Mačvi i sa nacionalnim partnerima. „Vitalni deo lokalnog razvoja su žene i mladi i Švajcarska će nastaviti da podržava njihovo osnaživanje na lokalu“, kazala je Lojbli. U svom obraćanju, ministarka Joksimović je rekla da je koheziona politika – politika solidarnosti, ali ona predstavlja i smanjivanja regionalnih nejednakosti.

 

Na konferenciji su o perspektivama i instrumentima teritorijalne kohezije govorili i međunarodni eksperti, kao i predstavnici dve nacionalne asocijacije – Asocijacije regionalnih razvojnih agencija – SARRA i Stalne konferencije gradova i opština. Iskustva EU je predstavio i zamenik direktora Evropske asocijacije razvojnih agencija – EURADA, g. Esteban Pelajo. Prisutni su bili i direktori Agencija za regionalni razvoj okruga u Srbiji, između ostalih i Aleksandar Šaronjić, direktor Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga.

 

Nakon konferencije i potpisivanja Sporazuma, održana je panel diskusija na kojoj su govorili Vladimír Gašpar, direktor, Južnomoravska regionalna razvojna agencija, Republika Češka Nenad Popović, direktor, Srpska asocijacija regionalnih razvojnih agencija Milena Radomirović iz Stalna konferencija gradova i opština.