PODRŠKA RASELJENIMA ZA POVRATAK NA KOSOVO /video

Javna prezentacija projekta „Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*“ koji finansira Evropska unija održana je u Kruševcu. Cilj projekta je pomoć porodicama interno raseljenih lica u njihovim nastojanjima za održivi povratak na Kosovo*.

 

Na predstavljanju projekta govorili su predstavnici organizacije Arbeiter–Samariter–Bund (ASB), Grada Kruševca i Centra za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) koji zajednički realizuju projekat. Interno raseljenim licima i povratnicima pružene su informacije o vrstama pomoći koje će biti dostupne u naredne dve godine – pomoć u vidu paketa nameštaja i bele tehnike, obuke za mlade za rad u Informaciono-komunikacionom sektoru, podrška razvoju poslovnih ideja povratnika, grantova u vidu mašina i opreme za početak poslovanja itd.

 

Na skupu su govorili i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji prate realizaciju projekta kao i povratnici koji su prethodnih godina dobili pomoć Evropske unije za formiranje malih preduzeća na Kosovu*. Posebno je istaknut značaj saradnje svih relevantnih aktera u pružanju pomoći povratnicima kako bi se uspešno realizovali osnovni ciljevi ovog projekata. Aktivnosti projekta odvijaće se u 10 lokalnih samouprava u Srbiji – Kruševcu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Raškoj, Vrnjačkoj Banji, Trsteniku, Aranđelovcu, Vranju i Bujanovcu.

 

 

Ovaj projekat je deo šireg programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika “ ukupne vrednosti 5,65 miliona eura.