PODELA REPROMATERIJALA STOČARIMA I PČELARIMA

Tradicionalna akcija podele repromaterijala poljoprivrednicima organizovana je u Institutu za krmno bilje. Projektom unapređenja stočarske i pčelarske proizvodnje je obuhvaćeno 30 pčelara i 43 stočara. Pored naučno-istraživačkog rada, važna aktivnost Instituta za krmno bilje je i primena dobijenih rezultata u poljoprivrednu proizvodnju.

Zahvaljujući odličnim rezultatima u prethodnom periodu i velikom interesovanju proizvođača na terenu, Grad Кruševac već šest godina, iz svojih sredstava, finansira ovakvu vrstu projekata koji imaju za cilj da unaprede stočarsku i pčelarsku proizvodnju na teritoriji Grada. Ove godine u projekat su uključena 43 poljoprivredna i 30 pčelarskih domaćinstva.

Cilj projekata je analiza odabranih poljoprivrednih gazdinstava, utvrđivanje parametara plodnosti i mikrobiološke aktivnosti zemljišta odabranih parcela, utvrđivanje kvaliteta stočne hrane (botanička i hemijska analiza) i davanje konkretnih predloga za unapređenje proizvodnje, pre svega u smislu odabira vrsta koje će dati kvalitetnu i jeftinu stočnu hranu da datoj parceli i predlog za uspostavljanje ravnoteže hraniva u zemljištu, u cilju očuvanja plodnosti zemljišta. Dosadašnja iskustva pokazuju da poljoprivredna praksa najbolje prenosi na samoj njivi, jer će same zasnovane površine služiti kao pokazne, kako za farmere kod kojih je projekat realizovan, tako i za većinu drugih farmera i pčelara tog područja. Iskustvo je pokazalo da ovakav pristup daje jako dobre rezultate u praksi u odnosu na ustaljeni oblik edukacije putem predavanja.