OKTOBARSKE PENZIJE BIĆE ISPLAĆENE BEZ UMANJENJA

Pezionerima će oktobarska penzija, koju će dobiti u novembru, biti isplaćena bez umanjenja. Osnov za isplatu penzije za oktobar i njeno dalje usklađivanje, čini penzija isplaćena, odnosno pripadajuća za oktobar 2014. godine, a usklađena po važećim propisima.

 

Ustanovljava se mogućnost uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije, uz ograničenje da sredstva za to ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou.

 

Izmene i dopune predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani beneficirani radni staž. Ukoliko odlaze u prevremenu penziju „penali“ za sve osiguranike računaju se u odnosu na sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa beneficiranim radnim stažom.

 

Time se, kako se navodi, pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za te osiguranike, jer se uzima u obzir za njih snižena starosna granica, a ne opšta kao do sada.

 

Izmenama prestaje ovlašćenje Fonda da vrši prinudnu naplatu neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje obustavom jedne trećine penzije osiguranicima koji su obveznici uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.