OGNJIŠTE – POMOĆ U KUĆI U ĆIĆEVCU

 

 

Opština Ćićevac se nalazi u centralnoj Srbiji, teritorijalno pripada Rasinskom okrugu i smeštena je u njegovom severoistočnom delu, na desnoj obali Velike Morave. Zauzima površinu od 124 kilometra kvadratna, a graniči se sa opštinama Ražanj na istoku, Varvarinom na zapadu, Paraćinom na severu i gradom Kruševcem na jugozapadu. Opštinu Ćićevac čini deset naselja i to su: Ćićevac, Stalać, Pojate, Lučina, Grad Stalać, Pločnik, Mrzenica, Trubarevo, Braljina i Mojsinje. Na teritoriji Opštine, prema podacima popisa iz 2011. godine, živi 9.476 stanovnika. U Opštini Ćićevac prosečna starost stanovništva je 45 godina, a ova Opština poslednjih godina beleži negativan prirodni priraštaj. Gotovo 50% porodica u Opštini ima samo jedno dete. Prosečan životni vek, po podacima Zavoda za statistiku Republike Srbije iz 2016.godine u Opštini Ćićevac je 75 godina. U naselju Ćićevac ima dosta mladih, ali zato u selima ove opština većinsko stanovništvo čine stariji od 65 godina.

U Opštini Ćićevac lokalna samouprava i Udruženje građana “Evrokontakt”, uz finansijsku podršku Evropske Unije, realizuju projekat ”Pomoć u kući u Ćićevcu za one kojima je najpotrebnija”. Ovaj partnerski projekat trajanja je 20 meseci, odnosno do početka februara 2019.godine. Vrednost projekta je 188.107 evra, od čega je donacija Evropske Unije 168.986 evra.

 

 

 

 

Uz zdravstvene probleme, u poznoj životnoj dobi i činjenicu da porodica nije svakodnevno u prilici da pomogne, gerontodomaćice su preko potrebna pomoć u kući, ali i društvo u samoći i prijatelji za razgovor.