OD 01. NOVEMBRA OBAVEZNE ZIMSKE GUME

Od sutra, vozači bi na automobilima umesto letnjih, trebalo da imaju zimske gume. Na tehničkom pregledu tolerisaće se ako imate dva para istovrsnih guma koje imaju šaru od najmanje 4 milimetra. Za putovanje na planinu potrebni su vam i lanci odgovrajućih dimenzija.

Prema zakonu, zimske gume su obavezne samo kada na kolovozu ima snega i leda. Ko ne želi da vozi u takvim uslovima nema obavezu da menja letnje gume, mada stručnjaci napominju da je preporučljivo imati zimske čim temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusovih.

Ne kupujte stare gume jer je razlika između cene starih i novih oko 20 evra po komadu, a nove vam pružaju sigurnost i za narednih nekoliko godina. Ne treba imati predrasude prema domaćim gumama jer se one većinom proizvode po stranim licencama i čak izvoze u EU, pa njihovom kupovinom dobijate i na ceni i na kvalitetu.

Za sada gužve kod vulkanizera nema, prve su naravno velike komapnije krenule da menjaju setove zimskih guma, ali ono što je bitno – treba iskoristiti ovo lepo vreme i promeniti gume na vreme, ne kad padne sneg i svi krenu ka vulkanizerima. Bitna stvar za vozače onih automobila koji imaju na instrumet-tabli čitače pritiska zimskih guma jeste da dobro paze gde ih menjaju, jer unutar felne postoji senzor koji kad se ošteti košta od 20 do 50 evra, pa obavezno idite ili u ovlašćeni servis ili na vreme upozorite vulkanizera na senzore u felnama.

Izvor: rts.rs