OBAVEZNE LETNJE GUME

Od početka meseca vozači na automobilima moraju da imaju letnje gume. Zbog vremenskih prilka u martu, snega i niskih temperatura, mnogi su zaboravili da promene gume. Međutim, stručnjaci upozoravju da vožnja sa zimskim pneumaticima leti menja dužinu zaustavnog puta, ali i da se zimske gume mnogo više troše.

Dobra vest za vozače je da je cena guma i montaže ostala ista kao i prošle godine. U zavisnosti od dimenzije, cene se kreću od 2.800 do 30.000 dinara. Cena montaže i demontaže sa balnasiranjem je 600 dinara po točku. Gužve za sada nema, mada se očekuju ovih dana. U specializovanim servisima upozoravju vlasnike novijih automobila da paze ko radi montažu jer se često nestručnim rukovanjem može slomiti senzor ventil, a to mnogo košta.

„Svi noviji automomobili imaju jedan ventil sa senzorom koji košta oko 50 evra, i nestručnom demotažom ili montažom on može da se ošteti i onda to bude poprilično skupa popravka“, kažu stručnjaci

Stručnjaci kažu da, ako idete na planinu do kraja aprila, ipak ostavite zimske gume na točkovima. Ukoliko vozite po gradu, obvaezno promenite gume jer to povećavava bezbednost.

Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu kaže da letnji pneumatik koji ima više plastike a manje gume pokazuje bolja svojstva prilikom kočenja u letnjim uslovima, dok se zimski pneumatik u letnjem periodu mnogo više troši, mnogo više topi jer je njegov sirovinski sastav takav da ima mogo više gume.

Takozvane univerzalne gume „m+s“ koje se mogu koristiti i zimi i leti treba u proleće prekontolisati i dopumpati do fabričkih normi.

Šara svake gume mora biti pet milimetara, a ako kupujete polovne gume, obavezno proverite godinu kada su proizvedene.