MINISTAR ANTIĆ: GREJNA SEZONA JE PROŠLA BEZ OZBILJNIJIH PROBLEMA

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da je grejna sezona prošla bez ozbiljnijih problema, istakavši da su sve energetske kompanije 2017. godinu završile pozitivno.

Aleksandar Antić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je Elektroprivreda Srbije, prema rezultatima koji se sada konsoliduju, u prvom kvartalu proizvela 11,3 odsto više električne energije nego u istom periodu prošle godine i 4,1 posto više nego lane. „To su dosta dobri podaci… Mogu da konstatujem da smo svi zajedno u proteklih nekoliko godina, uz podršku cele Vlade, Svetske banke, MMF-a, uspeli da napravimo zaista ozbiljne iskorake kad su energetske kompanije u pitanju i potencijalno problematične kompanije dovedemo u nivo stabilne kompanije“, istakao je Antić.

Kako je ukazao, prvi put u istoriji sve energetske kompanije završavaju s pozitivnim finansijskim izveštajima svoje godišnje poslovanje „što je dobro i za građane Srbije, ali i dugoročno“.

Osvrnuvši se na proteklu zimsku sezonu, ministar je rekao da su i toplane i ostale energetske kompanije dobro i uspešno uradile svoj zadatak, mada su, kako je napomenuo, vremenske prilike bile relativno povoljne.

„Ni u jednoj od lokalnih uprava u preko 60 radova i opština koji imaju sistem daljinskog grejanja nije bilo problema. U prenosu, distribuciji i proizvodnji električne enegije apsolutno nije bilo nikakvih problema“, naveo je, ukazavši da su „Srbijagas“ i NIS obezbedili neophodne količine gasa i mazuta za toplane, a EPS je proizvela zaista ozbiljne količine energije.

Antić je rekao i da toplane ulaze u remonte odmah po završetku grejne sezone 15. aprila, mada su u obavezi da i nakon isteka tog perioda greju ako su temperature ispod garantovanog proseka.

„U EPS-u se svake godine rade tekući remonti svih kotlova. Ove godine je na red došao kapitalni remont bloka A4 u Obrenovcu, ali je još važnije to što imamo ozbiljne inevesticije i gradimo nove objekte“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku postoji oko 7.000 megavata za proizvodnju električne energije, a gradi se 1.000 novih.

Kad je reč o obnovljivim energetskim izvorima, podsetio je da je Srbija u proteklim godinama pustila u rad više od 100 megavata iz takvih izvora, a za obavezu koju imamo prema EU da do 2020. obezbedimo 27 odsto energije iz takvih izvora, konstatuje da se taj plan u velikoj meri realizuje.