NOVI OBRAZOVNI PROFILI U SREDNJIM ŠKOLAMA

Ako se nastavi stabilizacija epidemiološke situacije u Srbiji, đaci se vraćaju u škole 19. aprila, a nastava će se izvoditi kao pre poslednjeg prelaska na onlajn. Radiće se u smenama, uz obavezno nošenje maske. “O prelasku na uobičajen rad u školama čeka se obaveštenje iz Ministarstva prosvete”, saznajemo od načelnika Školske uprave Rasinskog okruga, Zoran Asković.

U poslednjih mesec dana stariji osnovci, a od 8. marta svi srednjoškolci u Srbiji su u režimu on line nastave. Pre toga su nastavu pohađali po kombinovanom modelu. Stariji osnovci su u grupama, po pola odeljenja, u školu išli svaki drugi dan, a srednjoškolci svake druge nedelje. U danima kada nisu u učionicama, nastavu su pratili preko platformi za online nastavu. U verovatno najnezavidnijoj situaciji su učenici završnih razreda koji, osim redovne nastave, prolaze i kroz pripreme za završni ispit. Osmaci će završni ispit polagati 23., 24. i 25. juna. U prethodnoj nedelji su polagali probni prijemni ispit, a najstariji osnovci se uglavnom slažu da su zadaci na polaganju testa iz matematike bili najteži.

U Kruševcu ove godine osmi razred završava 2.054 đaka, a mesta u srednjim školama ima čak za 12% više. Nekoliko odeljenja srednjih škola u našem okrugu radi po dualnom sistemu obrazovanja, a Kruševac je od ove godine dobio i nove obrazovne profile. “I sve će biti po modelu dualnog obrazovanja”, dodaje Asković. Načelnik Školske uprave u Kruševcu je budućim srednjoškolcima preporučio izbor za neko od zanimanja koja omogućavaju brzo zaposlenje, u skladu sa dualnim obrazovanjem, koje se u našim srednjim školama veoma uspešno primenjuje.