NEBOJŠI LAPČEVIĆU KNJIŽEVNA NAGRADA „ĐURA JAKŠIĆ“

Trideset i peti put se dodeljuje nagrada „Đura Jakšić“, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljena u toku prethodne godine, u organizaciji Narodne biblioteke Đura Jakšić iz Srpske Crnje. Nagrada će biti uručena u okviru 59. dana Đure Jakšića – Liparskih večeri, 11. septembra, koji će se održati u skromnijem obimu, zbog aktuelnih poteškoća koje je uzrokovala pandemija virusa korona. Dobitniku pripada novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 1000 evra, kao i diploma. Nagradu Đura Jakšić, u skladu sa poetikom i etikom ovog od najuglednijih srpskih romantičara, poneli su istaknuti savremeni srpski pesnici od Ljubomira Simovića, Vojislava Despotova, Radmile Lazić, do Duška Novakovića, Matije Bećkovića, Bojane Stojanović Pantović, Dragana Jovanovića Danilova…

Na četvrtoj sednici, održanoj 27. avgusta 2020. godine, žiri je nakon razmatranja, naslova kandidata koji su ušli u uži izbor: Ognjenka Lakićević: Vodič kroz požare, Lom, Beograd; Maša Seničić: Povremena poput vikend naselja, Treći trg, Beograd; Teodor Lorenčić: Neke druge pesme, Nova poetika, Beograd; Nebojša Lapčević: Berači polena, Povelja, Kraljevo, doneo jednoglasnu odluku da nagradu Đura Jakšić za 2020. godinu dodeli Nebojši Lapčeviću za knjigu pesama Berači polena, u izdanju Povelje, Kraljevo.

Nebojša Lapčević rođen je 1966. godine u Kruševcu. Objavio je zbirke pesama: Seme na vetru, Pesnik i njegovi modeli, Strofe u praslikama, Dolazak Hrista na Menhetn. Knjige proze Ovaploćavanje, Ulaz na južna vrata, Jezero u ćelijama. Ko je drpio Čarlija, priče za decu. Krst svetoga cara Konstantina , libreto za operu, scenska kantata izvedena za Vidovdan 2013, kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski i dr. Pesme su mu uvrštene u više antologija. Poezija mu je je prevedena na engleski, makedonski, švedski, italijanski, bugarski. Nagrađen je Rasinskim Cvetom za izdavački poduhvat 2001. godine. Pero dijaspore SKRF, priznanje grada Zvečana za dopinos srpskoj kulturi, nagrada Sajma rasinskog okruga 2013, Knjiga godine za roman Jezero u ćelijama, Dobitnik je Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije. Član je Udruženja književnika Srbije Predsednik je udruženja likovnih stvaralaca Rasinskog okruga Rasinius. Živi u Kruševcu i radi kao urednik programa u Kruševcu u Kulturnom centru Kruševac, u Galeriji Milića od Mačve. Polen je okvirni znak, metoforički, simbolički i empirijski Lapčevićeve knjige. Doktrinarnost svedena na koncept može vrlo često da isuši pesničku nameru, umesto da joj da koherenciju i jedinstvo sjedinjeno sa osobenim moćima pesničke naracije. Berač polena je znak jedinstvene moći života i njegove spasonosne reprodukcije. Ova knjiga traga za formama polena u tragovima velikih književnih spomenika, Homera i Vergilija, preko hrišćanstva, erotskih asocijacija i značenja, do unošenja u horizont aktualnog vremena i empirijske subjektivnosti subjekta pesme. Iako polen u svoj suštini nosi životodajnu moć održanja života kao takvog, on u svojoj prekomernosti izaziva i kontraproduktivne efekte sa svim suprotnostima u vidu alergija, što Lapčević u svojim pesmama predstavlja kao nužan paradoks postojanja. Lapčevićeva knjiga je više pesnički imaginarijum polenskih transgresija, događaja, istorija, sukoba slika, nego jedna vrsta pesničkog i esejističkog traktata. Ispisani u slobodnom stihu, sa pretapanjima različitih kulturnih sižea i opisa događaja kulture i civilizacije, sa slikama junaka različitih istorija, Lapčević je najubedljiviji kada evocira iskustvo univerzalnog ili aktualnog života ( pesme Bista neznanom pesniku, Preobražaj,Prebrojavanje drvoreda i dr ), subjektivnost slivenu sa stvarima i čulnošću u čijim obrisima sijaju reči koje označavaju stvari koje svojom mnogoznačnošću pletu priče o našim ličnim verama u neponovljivost jezičkg i prejezičkog iskustva dramatizma života.

Lapčević je uspeo da napiše snažnu knjigu posvećenosti životu i njegovim neprelaznim vrednostima. Svečano uručenje „nagrade će se održati 11. septembra 20209. godine u Srpskoj Crnji u okviru manifestacije Liparske večeri.

Žiri nagrade Đura Jakšić u sastavu: Miroslav Cera Mihailović, Branislav Živanović i Jovan Zivlak, predsednik.

Komentari su zatvoreni, ali su trackbacks i pingbacks otvoreni.