MLADI SE ŠKOLUJU PA NAPUŠTAJU SRBIJU

 

 

 

 

Strategija za visoko obrazovanje mora uzeti u obzir činjenicu da školujemo mlade ljude koji su spremni da napuste zemlju, kaže Slavica Đukić Dejanović.

 

Podatak da jedna trećina od 11.000 anketiranih studenata želi da nakon završenih studija napusti Srbiju, da polovina od njih ne traži nikakve uslove kako bi eventualno razmislila da ostane u zemlji je alarmantan podatak i najvažniji za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rekla je ministarka za demografiju i populacionu politiku. „Strategija za visoko obrazovanje mora uzeti u obzir činjenicu da školujemo mlade ljude, koji najčešće zbog toga što nemaju adekvatan posao, posao u struci i adekvatna primanja za započinjanje egzistencije, planiraju da odu“, kazala je Đukić Dejanović.

 

Đukić Dejanović je dodala da to Ministarstvo i Univerziteti moraju imati veoma konkretnu politiku oko upisa i svih drugih strateških koraka. „S druge strane, Uprava za dijasporu, pri Ministarstvu spoljnih poslova praviće komunikacije sa mladim obrazovanim i svim drugim ljudima, našim migrantima u zemljama u kojima su oni“, dodala je ministarka.