MINISTAR GAŠIĆ OTVORIO IZLOŽBU „KOSOVSKI BOJ – ŽIVA ISTORIJA SRBIJE“ U KRUŠEVCU

Ministar odbrane Bratislav Gašić otvorio je večeras izložbu „Kosovski boj – živa istorija Srbije“, organizovanu povodom obeležavanja Vidovdana, u Galeriji Narodnog muzeja u Kruševcu. Otvaranju izložbe prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Otvarajući izložbu, ministar Gašić istakao je da je Kosovska bitka za nas više od istorije.

– To je zavet usađen u samo središte identiteta srpskog naroda. Delo Svetog kneza Lazara i njegovih junaka jeste aršin kojim vekovima merimo vrednost sopstvenih podviga. Vidovdan se u našoj kulturi uzdigao u mitske visine i ostao orijentir sa svake istorijske i geografske tačke našeg postojanja. Vođeni njegovom simbolikom prebrodili smo najveća iskušenja sa kojima se jedan narod mogao suočiti – rekao je ministar odbrane.

On je naglasio da narodno predanje o Kosovskom boju veliča viteštvo i svesnu žrtvu u odbrani svoje države i vere, osuđuje neslogu i prezire izdaju.

– Ta nam je legenda kroz tamu ropstva osvetljavala put ka oslobođenju i obnovi srpske države. Duh Kosovskog zaveta okupio je ustanike u Orašcu i Takovu, krepio srpsku vojsku u oba balkanska rata. Naši su ga preci sa sobom nosili preko ledenih bespuća Albanije i bojišta Solunskog fronta. Najzad, vidovdanska znamenja bila su prisutna i na bojnim poljima Drugog svetskog rata, kao i u danima odbrane od agresije NATO 1999. godine – rekao je ministar Gašić.

Obraćajući se prisutnima, ministar odbrane rekao je da je Kruševac prestoni grad kneza Lazara Hrebeljanovića, odakle su srpski vitezovi sa svojim vladarom krenuli na Kosovo polje da se sretnu s večnošću.

– Od danas je Lazarev grad domaćin dostojnog i simboličnog kulturnog događaja – izložbe posvećene Kosovskom boju koju priređuje Vojni muzej iz Beograda. Osećam posebno zadovoljstvo zbog prilike da vam se kao ministar odbrane i rođeni Kruševljanin tim povodom obratim. Vojni muzej je ustanova kulture u sastavu Ministarstva odbrane, jedinstvena u Srbiji. Ona više od jednog veka čuva i javnosti pokazuje svedočanstva naše bogate i časne vojne istorije. Pred nama je danas jedan deo riznice Vojnog muzeja koji se odnosi na Kosovsku bitku i njeno istorijsko i kulturno-umetničko nasleđe. To što se odigralo na Gazimestanu 1389. godine ostaće zauvek u svesti našeg naroda. Neka ovaj događaj bude još jedan kamen u spomeniku besmrtnosti kosovskih junaka – istakao je ministar Gašić i proglasio izložbu „Kosovski boj – živa istorija Srbije“ otvorenom.

Zastupnik direktora Vojnog muzeja potpukovnik Miroslav Sekuloski rekao je da su praznici poput Vidovdana dobar povod da se kroz muzejsku baštinu, nastalu u periodu od 14. do 20. veka, još jednom osvetle brojne istorijske ličnosti i epizode iz vojne istorije Srbije.

– Pred vama su muzejski predmeti koji nas podsećaju na značaj Vidovdana u srpskoj istoriji. Na prvom mestu moći ćete da vidite autentične primerke naoružanja i vojne opreme iz kasnog srednjeg veka kakvi su korišćeni u vreme Maričke i Kosovske bitke i odbrane srpskih zemalja Mrnjavčevića, Lazarevića, Kotromanića i Brankovića od nadiranja osmanskih osvajača. Izložba je priređena zahvaljujući dugotrajnom radu više naraštaja na prikupljanju, čuvanju i prezentovanju muzejskih predmeta – rekao je zastupnik direktora Vojnog muzeja.

Izložbu „Kosovski boj – živa istorija Srbije“ čine tri tematske celine koje hronološki prikazuju period nacionalne istorije od raspada Srpskog carstva posle smrti cara Stefana Dušana do vladavine despota Stefana Lazarevića. Izložbena postavka prikazuje događaje koji su doveli do Kosovske bitke, sukob srpske i osmanske vojske iz 1389. godine, kao i posledice bitke. Na izložbi su prikazani delovi autentičnog naoružanja i vojne opreme koje su koristile srpska i osmanska vojska, kopije srednjovekovnih fresaka i pečata, kao i istorijske karte i moderne rekonstrukcije izgleda srpskih ratnika iz tog perioda.

Otvaranju izložbe prisustvovali su vršilac dužnosti sekretara Ministarstva odbrane Nebojša Nikolić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović, načelnik Kabineta načelnika Generalštaba pukovnik Slađan Hristov, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, predstavnici lokalne samouprave i brojni gosti.

Tekst: Ministarstvo odbrane Republike Srbije