NOVA STALNA POSTAVKA KRUŠEVAČKOG NARODNOG MUZEJA /video

Svečano je otvorena nova stalna postavka Narodnog muzeja Kruševac, čime je proces rekonstrukcije muzeja, koji kontinuirano teče od 2011. godine, priveden kraju. Radovi na novoj stalnoj postavci finansirani su iz republičkog i gradskog budžeta, prvenstveno sredstvima dobijenim po konkursima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Kao plod višegodišnjeg zalaganja stručnjaka kruševačkog muzeja, pred posetiocima će se konačno naći zaokružena postavka koja, kroz nekoliko celina, ilustruje višemilenijumski istorijski hod. Na dva sprata i na više od 820 kvadratnih metara, u sasvim novom ruhu, izloženi su eksponati, od kojih će se publika sa mnogima po prvi put susresti. Nova muzejska postavka držaće se stare periodizacije – od prirodnjačkih eksponata i praistorije, preko antike i srednjeg veka, sve do savremenog doba.

 

Vizuelno i narativno, publika će biti u prilici da od danas u Narodnom muzeju Kruševac celovito sagleda i doživi kulturno-istorijske fenomene koji su oblikovali našu prošlost i sećanje.