KAKO ĆE SE POVEĆAVATI PENZIJE OD JANUARA?

Povećanje penzija može se očekivati početkom naredne godine, a da bi penzioni čekovi za oko 1,7 miliona najstarijih u Srbiji bili uvećani neophodno je da se promeni zakon. Novi propis podrazumeva uvođenje dugo najavljivane odredbe o usklađivanju prema takozvanoj švajcarskoj formuli, kao i propisivanje datuma u toku godine kada će se raditi indeksacija.

 

U javnosti se poslednjih meseci spekulisalo o nekoliko modela kojim bi se mogla usklađivati primanja najstarijih. Profesor dr Milojko Arsić, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da je osim švajcarske formule u Srbiji bio aktuelan i predlog da penzije rastu po stopi koja je jednaka stopi inflacije uvećanoj za rast BDP iznad dva odsto. “Ova dva modela bi u dužem vremenskom periodu omogućila sličan rast penzija, ali bi se u pojedinim godinama razlikovali. U nekim godinama bi primena švajcarske formule dala veći rast, dok bi u drugim godinama veći rast omogućila indekacija prema kretanju inflacije i BDP”, kaže Arsić. On naglašava da je švajcarska formula pogodnija, jer su podaci na osnovu kojih se računa čvršće vezani za penzije, oni su ranije raspoloživi nego podaci o BDP i nisu tako često predmet revizije kao što je to slučaj sa BDP-om.

 

Ovaj način za indeksaciju penzija u Srbiji je primenjivan u periodu 2001-2004. godina, da bi od 2005. godine postepeno napuštala, tako da su od 2009. godine penzije indeksirane isključivo prema kretanju cena. Osnovni razlog za napuštanje švajcarske formule bio je nedostatak sredstava za finansiranje penzija, jer je u tom periodu oko 40 procenata rashoda za primanja najstarijih finansirano iz budžeta Republike, a oko 60 odsto iz doprinosa za penzijsko osiguranje.

 

Po oceni Fiskalnog saveta penzije će biti povećane, a izvesno je i povećanje plate, koje će, po njima, biti bazirano na diskrecionim odlukama Vlade, što nije dobro. Premijerka Ana Brnabić kaže da su u prethodne dve godine penzije povećane za 12,5 odsto, što je rezultat mera fiskalne konsolidacije i najavila je novo povećanje primanja za najstarije građane.

 

Ukoliko bi od Nove godine počela da se primenjuje švajcarska formula prosečna penzija, koja sada iznosi 25.839 dinara bi mogla da bude povećana za oko 1.300 dinara. Povećanje će najviše osetiti oni sa najvećim primanjima, dok će koverte najsiromašnijih najmanje porasti.