VLADA ĆE OTKUPLJIVATI PŠENICU, CENA 20 RSD

Zbog niske cene pšenice novog roda koja se kreće od 16 do 18 dinara, Vlada Srbije je donela odluku da raspiše poziv za interventni otkup preko robrnih rezervi. Ovogodišnju pšenicu će plaćati 20 dinara, za šta je izdvojeno 500 miliona dinara. Procenjuje se da će rod biti 20 odsto niži nego prošle godine, ali će pšenice biti i za izvoz.

 

Ipak, poljoprivrednici smatraju da je sve ispod 22 dinara nedovoljno za pokrivanje troškova. Očekivano je da otkupljivači na početku sezone spuštaju cenu, kaže resorni ministar i dodaje da je država spremna da interveniše kada dođe do poremećaja na tržištu.

 

“Prošle godine i pretprošle smo uspeli da ovakvim merama podignemo tržište. Pogotovo pretprošle godine kad je bilo dosta problema na početku žetve. Mislim da ima načina da podignemo na ovakav način cenu. S druge strane, ko nije zadovoljan cenom on može da sačeka, da izlageruje pšenicu i da sačeka trenutak kad bude veća cena. Mi smo do pre 20 dana imali cenu pšenice najveću u istoriji Srbije od 24 dinara za pšenicu iz 2018 godine. Ko je sačuvao, mogao je da proda po toj ceni”, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.